”JÓ ITT GYEREKNEK LENNI”

Dr. habil Varga László dékán tartotta a Lépésről Lépésre Országos Szakmai Találkozó Óvodapedagógiai Konferencia nyitóelőadását.

A budapesti Kondor Béla Közösségi Házban november 16-án megrendezett szakmai találkozó céljai: a Lépésről lépésre program értékeinek kiemelése, a programmal dolgozó óvodák közötti híd megépítése, szakmaiságra épülő új kapcsolatok létrehozása, jövőképformálás, betekintés egymás szakmai munkájába. Mindezek során a konferencia tudományos és szakmai élményeken keresztül a résztvevők számára megerősítést adott, hogy a program a mai kisgyermekkori nevelésben nem csak helyén való, hanem teljesen korszerű, időszerű. Ugyanúgy és egyben mégis másképp, mint 20 évvel ezelőtt, mint amikor a konferenciát szervező intézmény — a Budapest XVIII. kerületében található Pestszentlőrinci Pitypang Óvoda — adaptálta pedagógiai programjába a Lépésről lépésre programot.

A szervező Pitypang Óvoda nem csak „gyermekparadicsom” ahogy a pedagógus kollegák emlegetik, hanem az utóbbi 10 évben helyt ad a pedagógusok képzésének is, és a tudásmegosztásnak. A Lépésről lépésre program módszertani központjaként, az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként országos kiterjesztésű, 170 fős szakmai konferenciát szervezett óvodapedagógusok számára.

A konferencia felvetett kérdései:

  • Azt tanítja e magyar köznevelés a XXI. századi gyerekeknek, amire majd nekik szükségük lesz életük során, avagy azt, amit a rendszerben dolgozó pedagógusok megtanultak sok éve?
  • Hogyan lehet sikeresen alkalmazni a projektpedagógia módszereit a gyermeki fejlődés támogatása érdekében?
  • Tudjuk-e mi pedagógusok, hogyan kell messzebbre látni a jelennél? Képesek vagyunk-e a jövő számára okosan nevelni a gyerekeket?
  • Megbirkózunk ennek a generációnak az igényeivel?
  • Hogyan lehet másként, de hatékonyan megközelíteni, motiválni a mai gyerekeket, akikre gyakran „másként” hatnak alkalmazott módszereink?

A konferenciára határon innen és határon túlról jelentkeztek magyar pedagógusok, akik munkájuk során alkalmazzák a Lépésről lépésre program gyermekközpontú elveit, módszereit.

A résztvevők Besenyszögről, Békéscsabáról, Budapest XVIII. és XXIII. kerületéből, Debrecenből, Esztergomból, Gyomaendrődről, Hajdúböszörményből, Hódmezővásárhelyről, Karcagról, Kiskőrösről, Komáromból, Miskolcról, Mohácsról, Nyíregyházáról, Pátyról, Pocsajról, Tolnáról és két erdélyi városból Kovásznáról és Sepsiszentgyörgyről érkeztek.

A konferenciát Knizner Anikó intézményvezető nyitotta meg, aki kiemelte, hogy hosszú évek óta nem volt ilyen szakmai program a Lépésről lépésre óvodák pedagógusai részére, ezért valós igényre reagált a nevelőtestület a program meghirdetésével. A rendezvény fővédnökeként Ughy Attila, Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere üdvözölte a szakmai találkozót és a résztvevő pedagógusokat. A megnyitó során Herczeg Katalin a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezető helyettese is elismeréssel szólt arról, hogy az Oktatási Hivatal Bázisintézménye- a Pitypang Óvoda ilyen nagyszabású rendezvényt szervezett.

A nyitóelőadást Dr. habil Varga László a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja tartotta "Nevetés és/vagy nevelés - humor a pedagógiában" címmel. Az előadás kitért a neuropedagógiára, mint kialakulóban lévő interdiszciplináris tudományágra és az ehhez kapcsolódó kutatásokra. Kiemelte az óvodás gyermek személyiségéhez illeszkedő módszerek fontosságát, a felfedezés, az inspiráció, a bátorítás, a kreativitás, a nevetés, az öröm, a zene az ének, a magyar népmesék és az élmények kiemelkedő szerepét. Az előadást figyelve minden résztvevő újra és újra felfedezte a Lépésre program ma is korszerű elveit, saját gyakorlatának értékeit.

A délelőtt során a résztvevők még megtekinthették a témák és projektek folyamatában óvodások által készült terveket, rajzokat, valamint ízelítőt láthattak a Partners Hungary Alapítvány munkájából.

Délután szekciókban — Tanulási folyamatok - projektpedagógia; Együtt a családokkal- családbevonás; Játék-, és tanulási környezet; Mozgás, mese, ének, tánc helye Lépésről lépésre programban; A Családi Játszóház bemutatása —  folytatódott a szakmai program, melyet a Pitypang Óvoda pedagógusai vezettek fel a résztvevők számára. A jelen lévő Lépésről lépésre óvodák intézményvezetői külön szekciójában a jövő tervezés került középpontba érintve az óvodák jelenlegi helyzetét, és a jövőbeli együttműködés lehetőségeit is.

Sikert aratott a résztvevők között a konferenciát záró programrész, mely a szervező óvoda megtekintésének lehetősége volt a résztvevők számára.