“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” - A Föld órája 2021

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!” – így hangzik az idei Föld órája jelmondata. 2021. március 27-én (szombaton) 20:30 és 21:30 között ismét egy órára sötétségbe borul világszerte számos település Sydney-től Tatabányáig, és remélhetőleg megszámlálhatatlan háztartásban is kialszanak a fények és kikapcsolásra kerülnek az elektromos berendezések.

A Föld órája kezdeményezés tizennégy éve indult útjára Ausztráliában, ahol elsőként Sydneyben kapcsolták le a fényeket 60 percre, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. 2018-ban már 188 ország részvételével zajlott az önkéntes akció, közel 18 ezer építmény fényei aludtak ki a bolygónkon.

A Földnek szentelt márciusi egy óra célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények és kevesebb legyen az energiafogyasztás, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, hogy a fenntartható jövő megteremtése mindannyiunk felelőssége. A világméretű akció egyre inkább a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

A cél tehát, hogy idén se csak a 60 perces sötétségre mondjunk igent, hanem egy fenntartható életmód vállalására, vagyis a szemléletváltásra is (ha még nem tettük volna meg).

2020-ban a koronavírus-járvány miatt a Föld órája az online térbe helyeződött át a közösségi akciók helyett, de természetesen a résztvevő települések és építményeik sötétségbe borultak tavaly is.

Minden évben egyre nő a csatlakozó települések és egyéni kezdeményezések száma, reméljük, hogy 2021-ben is rekordot dönthetünk EGYÜTT.

Az akcióban történő részvételre az alábbi oldalon lehet regisztrálni egyénileg vagy „településként”:

https://wwf.hu/cselekedj/foldoraja/

Érdekesség, hogy Sopron városa az idén is részese a Föld órája kezdeményezésnek!

Te lekapcsolsz?

2021. március 23.

Dr. Kollarics Tímea

Fotók: Kollarics Tímea

források:

https://wwf.hu/cselekedj/foldoraja/

http://fna.hu/mittehetsz/afoldoraja