„LEGYETEK TI IS PEDAGÓGIAI INNOVÁTOROK”

Kárpát-medencei középiskolai pedagógiai verseny a Benedek Elek Pedagógiai Karon

A Benedek Elek Pedagógiai Kar hagyományteremtő szándékkal 2022 februárjában versenyfelhívást küldött az olyan Kárpát-medencei középiskolák számára, ahol pedagógiai képzésben is részesülnek a diákok. A „LEGYETEK TI IS PEDAGÓGIAI INNOVÁTOROK” elnevezésű Kárpát-medencei középiskolai pedagógiai versenyre 3 fős külhoni és magyarországi középiskolás csapatok jelentkezhettek. Az első fordulóban a versenyzőknek egy videót kellett beküldeniük, amelyben a versenyfelhívásban szereplő témák valamelyikében (A jövő bölcsődéje/óvodája; ÖKO bölcsőde/ ÖKO óvoda- A fenntarthatóságra nevelés új formái; A néphagyományok átörökítésének új lehetőségei a kisgyermeknevelésben; Újszerű, innovatív játékszerek a bölcsődei és az óvodai nevelésben; Egészséges életmódra nevelés a bölcsődében/óvodában; Óvodai projekt a multikulturális nevelés szellemében; Digitális eszközök óvodai alkalmazhatósága a nevelésben; A szülőkkel való kapcsolattartás 21. századi formái) az általuk készített produktumot kellett bemutatniuk.

 

A pályamunkákat bemutató videók alapján az előzsűri a nagyszámú jelentkező közül a 12 legjobbnak ítélt csapatot (5 külhoni és 7 anyaországi) hívta meg a 2022. május 18-20-án Sopronban megrendezett döntőbe, melynek kísérőprogramjai között szerepelt a Soproni Egyetem bemutatása, séta a Botanikus kertben, ismerkedés a selmeci hagyományokkal, Sopron történelmi belvárosának megtekintése.

A döntős csapatok:

1)     SZÍV ÉS SZERETET (Csorna);

2)     KINCSESLÁDA (Lőrinci);

3)     GERLICÉK (Székelyudvarhely);

4)     PEDAGÓGUS PALÁNTÁK (Nagykanizsa);

5)     IDEÁK (Nagyvárad);

6)     ANGYALI TRIÓ (Nagykálló);

7)     TAKTIKUS TRIÁSZ (Szabadka);

8)     EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT (Tokaj);

9)     PEDÁSZOK (Székelyudvarhely);

10)    KÖNYVMOLYOK (Komárom);

11)    MACICSAPAT (Nagyvárad)

12)    MAJORI MÓKUSKÁK (Lőrinci)

A verseny döntőjére 2022. május 19-én délelőtt került sor a Brunszvik teremben. A verseny fővédnöke Dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár volt, aki egy teljes napot töltött karunkon. A zsűri elnöke Dr. habil. Varga László dékán úr volt és a zsűritagok között köszönthettük többek között Borosán Beátát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság Köznevelési és Szakképzési Programkoordinációs Osztály Köznevelési Stratégiai Főosztály osztályvezetőjét, Márkus Lászlónét, a Nemzeti Pedagógus Kar Óvodai Tagozatának elnökét, Fekete Irént, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökét, aki a határon túli pedagógus szövetségeket képviselte ezen a napon.

A 12 csapat színvonalas prezentációkkal és különleges innovációkkal kápráztatta el a zsűrit és az eseményen megjelenteket. Voltak, akik magyar népdalokkal színesítették az előadásukat. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, hiszen minden csapat nagyon felkészülten érkezett a döntőre. Az eredményhirdetésre egy gálaműsor keretében került sor, melyen köszöntőt mondott Dr. habil. Varga László dékán, Dr. Lőrinci Zoltán államtitkár, Dr. Farkas Ciprián polgármester, Borosán Beáta és Fekete Irén. A köszöntők után először a különdíjakat adták át, melyek mellé a versenyzők többek között koncertjegyeket a Fertőrákosi Barlangszínházba, családi belépőjegyeket a fertődi Eszterházy Kastélyba és könyvcsomagokat nyertek. A LEGINNOVATÍVABB FEJLESZTŐJÁTÉK díjjal járó 50.000,-Ft-os nyereményt a nagyváradi IDEÁK csapata kapta. A LEGJOBB VIDEÓ díjat a kar kommunikáció és média szakos hallgatói a székelyudvarhelyi GERLICÉK csapatának ítélte, mellyel a diákok látogatást nyertek a Bűvösvölgy Médiaértés Oktatóközpontba. Ugyanez a csapat részesült a Benedek Elek Pedagógiai Kar különdíjában is, ami egy meghívással jár az őszi Benedek Elek Emléknapokra.

A Kárpát-medencei középiskolai pedagógiai verseny III. helyezettje a MAJORI MÓKUSKÁK csapata lett. Nyereményük 5 db Decathlon utalvány és Balatoni Katalin felajánlásai (könyvek, CD-k).

II. helyezést ért el a csornai SZÍV ÉS SZERETET csapat, akiknek a tagjai kenutúrát nyertek.

Az I. helyen végzett a székelyudvarhelyi PEDÁSZOK csapata. Ők hamarosan újra Sopronba látogatnak, hiszen 5 db VOLT napijegyet vihettek haza.

Az est folyamán még egy különdíjat is kisorsoltak. A szerencse a KINCSESLÁDA csapatnak kedvezett. A diákok és felkészítő tanáraik két éjszakás balatoni üdülést kaptak ajándékba.

A gálaműsoron fellépett Árvayné Nezvald Anett művésztanár, akit Schárfyné Halmos Erika kísért zongorán. A vacsora előtt műsort adott még a kárpátaljai Kokas Banda. Tagjai népzenei produkcióval és viseletbemutatóval varázsolták el a közönséget és táncházat is tartottak. A gálaműsor idején a Brunszvik terem előtti aulában a versenyzők tájegységeit bemutató kiállítást nézhettek meg a vendégek.

Május 20-án, pénteken a döntős csapatok Kissné Dr. Zsámboki Réka dékánhelyettes és Dr. Pásztor Enikő adjunktus vezetésével látogatást tettek a gyakorló óvodáinkban. Ezt követően sok szép élménnyel és tapasztalattal utaztak haza középiskolás vendégeink, akik közül többen is úgy búcsúztak, hogy a Benedek Elek Pedagógiai Karon szeretnének egyetemisták lenni.

Az első nap képei

A második nap képei (verseny)A második nap képei (gálavacsora) 

A harmadik nap képei