Végzős óvodapedagógus hallgatók az ország legjobbjai között

A SOE BPK végzős óvodapedagógus hallgatói Cséfalvai Eszter és Gyurácz Zsóka első és harmadik helyezést értek el a Szarvason megrendezésre kerülő országos szakmai versenyen.

"Tanuld és tanítsd a jobbat!” címmel országos tanítási versenyt szervezett a Gál Ferenc Főiskola szarvasi campusa: a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményével együttműködésben. Az immár harmadik alkalommal megrendezett tanítási verseny mellett most először vetélkedtek ének-zenei tevékenységből a végzős óvodapedagógusok.

A verseny iránt való nagy érdeklődés mutatta, hogy a felsőoktatási intézmények, tanszékek, gyakorlóiskolák oktatói, szakvezető pedagógusai fontosnak tartják, hogy hallgatóik megmérettessenek a kétfordulós szakmai alkalmon. A pályázó hallgatók és anyaintézményeik az első fordulóban az óvodai foglalkozás videofelvételével és tervezetével neveztek, amelyeket felkért zsűri rangsorolt, és tantárgyanként legjobb négy tanítójelölt és négy óvodapedagógus-jelölt kapott meghívást a versenytanításra, -foglalkozásra. A történelmi Magyarország mértani közepe, Szarvas, méltán lehet büszke felsőoktatására, annak múltjára és jelenére. A város és a főiskolai kar méltó színhelye a két évenként megrendezett tanítási versenynek.

2018. március 22-én a megnyitó ünnepséget a gyakorlóintézmény 3. osztályos tanulói vidám, tavaszi műsorral köszöntötték. A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar nevében dr. Lipcsei Imre dékán úr köszöntötte a Szarvasra érkező vendégeket. Az országos tanítási verseny fővédnöke, dr. Kozma Gábor rektor úr megnyitotta a rendezvényt, majd Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte a város nevében a versenyzőket.


A döntőbe jutott egyetemek, főiskolák:

Debreceni Református Hittudományi Egyetem
Eszterházy Károly Egyetem
Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Óvó- Tanítóképző Intézete
Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar

 

Ének-zene tevékenység zsűrije

dr. Szarka Júlia főiskolai tanár
Huszár Istvánné énektanár
Kozma Mihályné óvodapedagógus

 

Eredmények

Ének-zene tevékenység

1. Cséfalvai Eszter - szakvezető: dr. Tauber Anna (Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar)

3. Gyurácz Zsóka Eszter – szakvezető: Árvayné Nezvald Anett (Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar)

A versenyző hallgatók számot adtak a gyermek- és szakmaszeretetükről, elhivatottságukról és szakmai felkészültségükről.

Árvayné Nezvald Anett

 

 

2018. március 22-23-án Szarvason került megrendezésre a „Tanuld, és tanítsd a jobbat!” Országos tanítási, tevékenységi verseny, melyen a Benedek Kar végzős óvodapedagógus hallgatói, Cséfalvai Eszter, és Gyurácz Zsóka Ének-Zene Tevékenység kategóriában vett részt.

A versenyre való bekerüléshez egy óvodai ének-zene foglalkozást kellett felvenni videóra, ehhez tervezetet is írni kellett, majd ezek alapján választottak ki az országból 4 hallgatót, akik bekerültek az országos versenyre. A kiírásban meg volt szabva, hogy mikrocsoportos foglalkozást kell tartani minimum négy maximum hat gyereknek, ezt mindegyikünk saját gyakorló csoportjában tette meg. A versenyre úgy készültünk, hogy Sopronban két gyakorló óvodát végig jártunk, ahol az óvónők, és gyerekek mindig szeretettel fogadtak, és elláttak minket sok-sok jótanáccsal, és persze sok szerencsét kívántak.

Csütörtöki napon volt a megnyitó, bemutatkozások, valamint kihúztuk a tevékenységünk fő feladatát és azt, hogy melyik csoportban leszünk és milyen időpontban. Délután bemehettünk a csoportba nagyon rövid időre, majd a közös vacsora után visszamentünk a szállásra, és felkészítő tanáraink segítségével kezdtünk el készülődni a másnapi versenyre. Mi soproni hallgatók ketten voltunk egy szobában. Zsóka fuvolista Eszter pedig hegedűs. Mind a ketten bevittük a másnapi foglalkozásra a hangszerünk, amire egyszerre kellett felkészülnünk. Zsóka a szobában fuvolázott Eszter pedig a fürdőszobában hegedült. Este nyugovóra tértünk, de persze előtte még kihasználtuk zuhanyzás közben a fürdőszoba akusztikáját.

Reggel kicsit izgatottan, bár annál nagyobb kíváncsisággal készülődtünk. Zsóka reggel már ment is az oviba mert Ő tartotta az első foglalkozást, a művészeti programmal működő cseresznye csoportban. Majd Eszter következett rövidesen utána a panda csoportban. Nagyon jól éreztük magunkat foglalkozás közben mind a ketten, a gyerekek befogadók voltak, az óvónők kedvesek, segítőkészek. Érdekes volt látni más programmal működő, és az ország másik végén található gyakorló óvodát is. A verseny után röviden reflektálni kellett a tevékenységet, amit vezettünk, majd egyénileg kaptunk értékelést a zsűritől. Egy rövid szakmai konzultáción is részt vehettünk felkészítő tanárainkkal együtt, amely nagyon hasznosnak bizonyult.

Az eredményhirdetésen dékán úr beszédében kiemelte, hogy kivétel nélkül csakis nagyszerű személyiségű pedagógusjelöltekkel találkoztak a versenyen, és kívánta, hogy mindig ilyen lelkesen, és szeretettel tudjuk végezni leendő munkánkat.

A versenyen Gyurácz Zsóka országos III., Cséfalvai Eszter országos I. helyezést ért el.

Fantasztikus hangulatban, hatalmas élményekkel gazdagodva, rengeteget tanulva érkeztünk vissza Sopronba, reméljük leendő hivatásunkban is hasonlóan szép élményekben lehet majd részünk!

Cséfalvai Eszter, és Gyurácz Zsóka

Galéria