2021. március 20. - Nemzetközi verébnap

Nincs is olyan ember, aki ne ismerné a házi verebet.


Házi veréb - Fotó: Orbán Zoltán

 

A veréb a városok, települések közismert és kedvelt madara, talán éppen azért, mert mindig a szemünk elé kerül. Úton, útfélen, járdán mindenütt találkozhatunk vele. Sokszor észre sem vesszük mennyire kedves, tarka madárka. A fej eleje, valamint a fejtető középső része barnásszürke, a szemtől kezdődő s a halántékon keresztül a tarkóig húzódó széles sáv szürke. Hasi oldalának egyéb alsó részei fehérek, az oldalak felé hamuszürkések. Farktollai sötétbarnák. Szeme barna, csőre fekete, de télen szürke, s csak a hegye sötétszínű; lába sárgásbarna. Mindent megeszik, amit csak talál, az év minden napján találkozhatunk vele. Fészkét falrepedésekbe, odukba, nem ritkán fákra rakja szalmából egyéb növényi szálakból. Teste nagyobb, mint a mezei verébnek, kb. 14 cm hosszú.


Mezei veréb - Fotó: Orbán Zoltán

 

A mezei veréb agrárterületekhez kötődő madárfaj, amely apróbb rovarokat és gyommagvakat fogyaszt. Fiókáit pedig kizárólag fehérjedús sáskákkal, szöcskékkel, hernyókkal, bábokkal, bogarakkal táplálja. Települések házainál, kertekben, faodvakban fészkel, évenként 3-szor is költ. Fészkét szalmából, rongyokból, tollakból halmozza fel, 5-6 tojása szennyesfehér, hamuszínű pontokkal és foltokkal sűrűn borítva. Magyarországon rendszeres fészkelő, gyakorinak számít. Hazánkban ma még erős a veréb állomány, több mint kétmillió pár található, de a riasztó nyugat-európai trend számunkra is figyelmeztető jel, hisz a csökkenést sokkal könnyebb megelőzni, mint visszafordítani. Olaszország kivételével egész Európában elterjedt.

2007-ben az Év madara a mezei veréb volt.
2017-ben versenybe szállt az Év madara címért a házi veréb is, de az erdei fülesbagoly lett a szavazás győztese.

A szerethető kismadár Tranta Julianna festőművészt is megihlette, íme egy 2020-ban készült munkája:

Tranta Julianna Ulmi veréb (a művész engedélyével)

 

ULM város jelképe az "Ulmer Spatz", ulmi veréb. Legendája, hogy a bölcs veréb csőrében a szalmaszálat hosszában vitte, a mesterek a városkaput lebontva keresztben akarták a gerendát bevinni, aztán meglátták a verebet, tőle tanultak, így nem kellett a kaput lebontani, hogy a gerendát be tudják vinni...

Sopron, 2021. 03. 18. Dr. Molnár Katalin