2021. március 21. - Az erdők világnapja

Az ENSZ 2012-es döntése értelmében, március 21-én az ERDŐK NEMZETKÖZI NAPJÁT ünnepeljük. Ezen időpontban megrendezésre kerülő rendezvények középpontjában az erdő áll, a fák jelentőségét, a fenntartható erdőgazdálkodást és az erdő szerepét hangsúlyozzuk a biológiai sokféleség megőrzésében.

Az erdők világnapja 2021. március 21. - International Day of Forests

Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. Nincs jövő erdő nélkül!

Miért? Azért, mert 2021-ben indul az ökoszisztémák helyreállításának évtizede, melyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogásra buzdítson a további pusztulás megelőzése és visszafordítása céljából, ezzel is segítve a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok elérését.

Miért is fontos számunkra az erdő? (a teljesség igénye nélkül)

  • A földfelszín harmadát beborító erdők jelentik az élőhelyet a szárazföldi állatok és növények 80%-nak. Emellett mintegy 1,6 milliárd ember megélhetése függ az erdőtől.
  • Egy fa akár 150 kg szén-dioxid megkötésére is képes évente. Gondoljunk csak bele, hogy Európa 400 milliárd fája a kontinens teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 9%-át nyeli el.
  • A fáknak fontos szerepe van a városi környezet fenntarthatóságában: akár 8 °C-kal is csökkenthetik a levegő hőmérsékletét. A fák megszűrik a városok levegőjét, eltávolítva belőle a káros anyagokat és a finomport.
  • A fa, mint fűtőanyag a világ teljes megújuló energia-készletének 40%-át biztosítja – annyit, mint a nap-, víz- és szélenergia összesen. A technológiai innovációba és a
  • fenntartható erdőgazdálkodásba való nagyobb befektetéssel még tovább növelhető az erdők szerepe a megújuló energia termelésben.
  • Fából építkezve a betonhoz képest 40%-kal, az acélhoz pedig 30%-kal csökkenthetjük szén-dioxid kibocsátásunkat. A teljes szén-dioxid kibocsátás akár 31%-kal is mérsékelhető lenne a faanyagok előnyben részesítésével.
  • Egy nagyobb tölgyfa egy év alatt akár 151 000 liter vizet is kipárologtathat. Átlagosan azt lehet mondani, hogy a csapadék 40%-a a növények kipárolgásaiból származik.

Érdekesség:
Ki írta az Erdő fohásza című verset? (Zöld sarok 2019. április 29.)
https://www.holkerekparozzak.hu/magazin-kerekparos-hirek/zold-sarok/5142-ki-irta-az-erdo-fohasza-cimu-verset
Ki volt valóban az „erdő sóhaja” című írás szerzője? (Erdészeti Lapok – Leipold Árpád)
http://forestpress.hu/hu/index.php/sajtoszemle/havilapok/11012-ki-volt-valoban-az-erd-sohajaq-cim-iras-szerzje-erdeszeti-lapok

Fotók: Dr. Molnár Katalin

Forrás: ecolunge.hu

Sopron, 2021. március 21. Dr. Molnár Katalin