2021. március 22. - A víz világnapja

Nagyon sok mindennek van világnapja. Miért ne lenne a víznek is, ami nagyon fontos szerepet tölt be az emberek mindennapjaiban és a természet életében.

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján az első Víz Világnapot 1994-ben tartották és azóta is számos ismeretterjesztő, vagy játékos program várja az érdeklődőket ezen a tavaszi napon. Mondanivalója nagyon fontos. Tény, hogy a föld népessége rohamos növekedésnek indult és az is, hogy az éghajlatváltozással egyre szárazabb napok várnak ránk, itt Európában is. Többek között ezért is elengedhetetlen, hogy mindenki tisztában legyen a saját felelősségével, ami a vízpazarlást illeti. Éppen ezért a világnap egyik fontos üzenete, hogy takarékoskodjunk a vízzel és mindannyian óvjuk azt, hiszen a készleteink végesek.

Mindenki tehet azért, akár kis lépéseket is, amivel hozzájárulhat a pazarlás megszüntetéséhez:

  • Rövidítsük le a zuhanyozás idejét!
  • Ne engedjük tele a fürdőkádat!
  • Ne locsoljuk ivóvízzel a kertet!
  • Ne folyassuk a csapot fogmosás közben!


A víz világnapja tehát elsősorban arról szól, hogy felhívjuk vele a figyelmet a víz értékére és arra, hogy sokkal tudatosabban kell fogyasztanunk ezt az élethez nélkülözhetetlen kincset!

Fotók: Mesterházy Helga

Forrás:

https://www.gardena.com/hu/elet-a-kertben/kerteszeti-magazin/10-viztakarekos-tipp/

http://vizvilagnap.hu/

Sopron, 2021.03.18. Mesterházy Helga