60-120 éves évfoduló - Jubileumi emlékülés

A 2019-2020. akadémiai évben a soproni óvodapedagógus képzés 120 éves jubileumának, valamint az intézmény és a képzés felsőfokúvá válásának 60. évfordulójának alkalmából 2019. október 3-án egésznapos Jubileumi Emlékülést tartott a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara.

Rendkívül fontos számunkra a múlt és a hagyományok ápolása, mivel Karunk esszenciális erőssége töretlen és példás múltja. Ezáltal az emlékülésen elődeink tisztességgel és alázattal végzett munkássága előtt hajtottunk fejet. Az emlékezés komoly kötelezettséggel is járt, hiszen tovább kell vinnünk a jeles örökséget. Beiskolázási tapasztalataink is alátámasztják, hogy tradicionális képzésünk immár generációkon átívelő. A hallgatók körében sok esetben a pályaválasztás már családi tradícióvá vált, több esetben hallgatóink felmenői - nagymamák és édesanyák – is a Kar falai között végezték tanulmányaikat és sajátították el az óvodapedagógus hivatás alapjait.

Azt a soproni óvodapedagógus képzés köszöntöttük, amely összefort a város nevével – az itt szerzett óvodapedagógus oklevél komoly értékkel és elismertséggel bír, hosszú évek óta elnyeri a legjobb vidéki képzés megtisztelő címet, valamint  nem csupán itthon, hanem a Kárpát-medencében, egész Európában és a tengerentúlon is kiemelt figyelmet érdemel.

Jubileumi ünnepünk Emléktábla avatással kezdődött a Kar főbejárata mellett. Az eseményt élő közvetítéssel, projektoron keresztül tudták figyelemmel kísérni a vendégek. Az emléktábla elhelyezésével a jogelőd intézmény 60 évvel ezelőtti vezetőinek, első oktatói karának állítunk emléket, akik kitartó munkájukkal elérték, hogy 1959-ben az óvónőképzés – hazánkban elsőként Kecskemét és Szarvas mellett - felsőfokúvá váljon. Hálával és szeretettel gondolunk Szabados László igazgató úrra és az első tanári karra. Arra a Szabados Lászlóra, aki sokat dolgozott és fáradozott azért, hogy az országban elsőként váljon a soproni óvodapedagógus képzés is felsőfokúvá.

Az emléktáblát

Prof. Dr. Náhlik András egyetemi tanár, a Soproni Egyetem rektora,

Dr. habil. Varga László egyetemi docens, Karunk dékánja,

Dr. Hartl Éva egyetemi docens, az Óvodapedagógus alapképzési szak szakfelelőse avatta fel, és

Kovács Gergő Vilmos egyetemi lelkész szentelte fel.

Az emlékezés koszorúját Barkovics Zsigmondné (Gazdag Jolán) az 1959-es első évfolyam képviseletében és Tóth Edina I. évf. óvodapedagógus hallgató helyezte el.

Német Ágnes II. évf. óvodapedagógus hallgató népdalcsokrával nyitotta meg az emléktábla avatást.

Az emléktábla avatást követően hallgatói műsorra került sor, melyet Gál Karolina I. évfolyamos óvodapedagógus hallgató és Gáncs Szonja II. évfolyamos óvodapedagógus hallgató adott elő. Majd a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Aranykapu Tagóvoda óvodásainak műsora köszöntötte a vendégeket. A felkészítőik: Demeter Vörös Andrea és Csikósné Czakó Franciska gyakorlatvezető óvodapedagógusok voltak.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Prof. Dr. Náhlik András egyetemi tanár, az Egyetem rektora, Sass László Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, Dr. Varga László egyetemi docens, Karunk dékánja, Dr. Rádli Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma főtanácsadója és Fekete Irén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke.

A jubileumi rendezvényen az intézmény iránti elkötelezettsége és a hosszú évek óta végzett kiemelkedő munkája alapján a Soproni Egyetem címzetes egyetemi docens címet adományozott Tóth Mariann részére.

Plenáris előadást tartott Prof. Dr. Kéri Katalin egyetemi tanár, neveléstörténész, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet igazgatója és Dr. Patyi Gábor egyetemi docens a Soproni Egyetem Tanárképző Központjának igazgatója, neveléstörténész. A szakavatott, kitűnő előadók méltatták a magyar nőnevelést, illetve szó esett a legnemesebb hivatásról és intézményünk dicső múltjáról is.

A jubileumi ünnepséget megtisztelte – többek között - egykori hallgatónk, Budai Ilona Kossuth – és Magyar Örökség díjas népdalénekes és népzenekutató, a Magyar Nemzet Művésze. Az eseményen jelen voltak a Kar egykori vezetői, oktatói, hallgatói, továbbá a Kar jelenlegi munkatársai és hallgatói.

Az 1959-es első évfolyam hallgatói és első gyakorlatvezető óvodapedagógusai közül is sokan megtisztelték a rendezvényünket. Köszönetünk és megtisztelésük alkalmából Emléklapot adott át részükre Dr. habil. Varga László dékán és Dr. Hartl Éva az óvódapedagógus alapképzési szak szakfelelős asszonya.

Jubileumi Emlékülésünket a megemlékezés jegyében rendeztük, tisztelegve az 1959-ben felsőfokú tanulmányaikat elsőként kezdő volt hallgatóink, az őket oktató tanárok, az intézmény egykori vezetői előtt.  Így a 60. évforduló alkalmából emléklapot adott át az 1959-ben felsőfokú tanulmányaikat kezdő, megjelent kedves volt hallgatóinknak Dr. habil. Varga László dékán és Dr. Hartl Éva az óvódapedagógus alapképzési szak szakfelelős asszonya. Emléklapot adott át dékán úr és szakfelelős asszony az 1959-es első évfolyam gyakorlati képzést vezető óvódapedagógusoknak, akik a gyakorlati képzését, valamint hosszú évtizedekig az intézmény gyakorló óvodájában a képzést nagyban segítették.

Őrizzék meg szívükben és jó emlékezetükben a soproni óvóképzőt, hallgatótársaikat és egykori tanáraikat!

A Jubileumi Emlékülés délelőtti programja a Jubileumi Óvodatörténeti Kiállítás megnyitójával folytatódott, mely a Brunszvik Teréz előadóterem előterében található és megtekinthető 2019. október 31-ig. A kiállítást Dr. Patyi Gábor egyetemi docens, Dr. Hartl Éva egyetemi docens és Németh Dóra Katalin tanársegéd állította össze.

Ünnepélyünk Emlékfa ültetéssel folytatódott a Benedek Elek Pedagógiai Kar épülete előtt. Ezt követően Merész Károly Galéria megnyitójára került sor, amely a földszinten található az állandó „Esszencia” hallgatói kiállítással egybekötve.

A későbbiekben programunk ismét a Brunszvik Teréz előadóteremben folytatódott és az Akikre büszkék vagyunk - egykori tanítványok című visszaemlékezései programmal zárult. Olyan egykori hallgatók mutatkoztak be jelenlegi hallgatóinknak, akiknek az életében az Alma Mater jelentős szereppel bírt, életútjuk követendő példa lehet a pedagógus pályára készülő hallgatóink számára.

Az egész napos esemény mellett közlésre került, a jubileumi év alkalmából karunk Óvodatörténeti Pályázatának meghirdetése a hazai és a határon túli óvodapedagógia szakos hallgatók számára. Az eredményhirdetésre és a nyertes pályamunkák bemutatására kora tavasszal kerül sor.

Várhelyi Vivien

Herceg András fényképei

Németh Tamás fényképei

Németh Dóra Katalin fényképei