A mikrobiom - oktatónk előadása a Soproni TIT szervezésében

Karunk oktatója, Dr. Kovács Gábor egyetemi docens, genetikus tartott előadást a Soproni TIT szervezésében "A mikrobiom" címmel.

Idén már másodszor vett részt meghívott előadóként a szabadegyetemi előadássorzaton, melynek mostani témája a bél mikrobiom (bélflóra) volt. Az oktató-kutató elmondta, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek napjainkban témára, egyre többet hallani a bélflóra jelentőségéről, arról, hogy a bennünk élő mikrobióták kölcsönhatásban állnak az emberi szervezettel, jelentősen befolyásolva annak anyagcseréjét, immunválaszait is. Rávilágított olyan kutatási eredményekre, melyekből kiderül, hogy a bélben élő baktériumok lehetnek felelősek sok betegségért, többek között az elhízásért, kóros soványságért, depresszióért vagy épp a II-s típusú diabetesért.

Előadásának végén bemutatta - köszönhetően a molekuláris genetikai módszerek fejlődésének -, hogy milyen tárházzal rendelkeznek napjainkban a bélflóra genetikai vizsgálatára és a kapott eredményeket miképp lehet felhasználni a betegségek tüneteinek csökkentésére/megelőzésére. A téma aktualitását a résztvevők nagy száma valamint az előadás végén kapott kérdések száma is jelezte.

Németh Tamás fotói