Benedekes öregdiák filmes sikerei

Sipos Bence, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán szerezte első oklevelét a média szakképzésen. Szeretettel és örömmel gondol vissza az itt töltött évekre, s ahogy mondja: „Nagyon szerettem a Benedekes időket. A fiatal filmes azóta számos szakmai megmérettetésen állta a sarat, s szerzett komoly eredményeket. Az idei őszön újabb alkotása kerül a nyilvánosság elé, ezúttal a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, szeptember elején. A versenyre idén rekordszámú, több mint 500 nevezés érkezett, Bence Növekvő című filmje 41 kísérleti mű közül került a legjobb 5 közé. Kisfilmje 3D animációs technikával készült, különlegessége pedig, hogy a képi formát a saját maga készítette hangi környezet uralja.

Igazán mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Bence, a soproni Benedek Kar egykori hallgatója, aki az elmúlt években számos elismerést szerzett. A Taródi várról készült filmje, a Váratlan vár a határon megnyerte a Diákfilmszemle Fiatal Filmes kategóriájának fődíját, majd a következő Az ösvényen járva című dokumentumfilmjével - mely szintén erős helyi kötődésű, - egyedül képviselte egyetemét az OTDK művészeti szekciójának mozgóképes tagozatában. A Sopron város Széchenyi István ösztöndíjában is részesült alkotó idei, Le a Bikával című kisfilmje szintén a környék vidékét deríti fel, vizsgálja többek között a fertőrákosi mithraeum-ot és annak történeti közegét.

Érdeklődése a 3D animált közeg felé Kiss Gábor Zoltán mentorálása alatt csúcsosodott ki, majd a tavalyi egyetemi Bauhaus centenárium eseménysorozat apropóján készült Moholy-Nagy László ihlette kísérleti animációi hozták meg első sikereit, melyek a BAUHAUS UP! elnevezésű csoportos kiállításon kerültek bemutatásra a RIPPL Galériában, Kaposvárott. Versenyben lévő kísérleti munkája Gyenes Zsolt tanár úr kurzusára készült, aki egyben a kisfilmem vezetőtanára is.

- A cél az volt, hogy a Növekvőben egy olyan világ jöjjön létre, ahol a saját készítésű hang megfelelő torzításokkal és effektekkel egy sajátos, érzelmileg terhelt közeget teremtsen meg – fogalmaz Bence. A végső alkotás pedig tisztelegve az egykori szürrealista alkotók előtt, egy lázálomszerű látomást jelenít meg, ám ezt kifejezetten realista módon teszi a technikai megvalósítását illetően. A filmben megjelenő nemlétező tér tehát a valóság leképezésének igényével ölt formát, miközben sejtelmessége ellenére hitet tesz a remény mellett.

Bence idén diplomázott a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán, ahol kiváló minősítésű, jeles oklevéllel zárta alapszakos tanulmányait. Ami a jövőt illeti, már szorgosan dolgozik következő kisfilmjén, tanulmányait mesterszakon pedig az ELTE filmtudomány szakán folytatja.

A Növekvő című kisfilmet szeptember 9-én, Szegeden, a Belvárosi Mozi Balázs Béla termében vetítik, délután fél négytől.