Brunszvik Nap 2020

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán 2020. február 26-án Brunszvik Teréz Napot tartottak „Az óvóképzés és óvodai nevelés múltja – régen volt, hogy is volt…” címmel. A Dr. Hartl Éva egyetemi docens, a Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet igazgatója által szervezett óvodapedagógus szakmai napot idén a jubileumi év szellemében rendezték. Kissné Dr. Zsámboki Réka külügyi és tudományos dékánhelyettes asszony köszöntője után a nagyszámú érdeklődő közönséget ezen a délelőttön egy pedagógiatörténeti időutazásra invitálták a szervezők.

A megjelent óvodapedagógusok és a hallgatók számára rendkívül sok érdekességet tartogattak a meghívott előadók. Dr. Szeri Istvánné Magyarországon a Montessori módszerrel működő első óvodát és iskolát alapító Burchard - Bélaváry Erzsébet életútja címmel tartott előadást. Őt követte Stefán Mariann, aki napjaink Montessori óvodáit mutatta be. Dr. Hartl Éva prezentációjában rendkívül sok érdekességet hallhattak a jelenlévők a hospitálási naplókkal kapcsolatos követelményekről a soproni óvóképzőben az 1930-as évek elején. Betekintést nyerhettek a szakmai nap vendégei egy egykori hallgató gyönyörű kézírással készült óvodai hospitálási naplójába is. Az előadások sorát Pásztor Enikő, A német nemzetiségi óvodapedagógus professzió kialakulása 1959-től, különös tekintettel a soproni képző intézményre című előadása zárta.

A rendezvény keretében ismertették a 2019-ben meghirdetett neveléstörténeti pályázat első négy helyezettjének munkáit, majd Dr. Patyi Gábor egyetemi docenstől emléklapokat és ajándékokat vehettek át a díjazottak.

A szakmai nap zárásaként a résztvevők a Burchard – Bélaváry Erzsébet életútja című kiállítást tekinthették meg, valamint idén is kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartott egészséges pékárukból az IREKS-STAMAG Kft.

A rendezvényen szerepet kaptak a kar hallgatói is. Cser Fruzsina III. éves óvodapedagógus hallgató Marcello G-moll szonátát adott elő fuvolán, Ambrus András II. éves óvodapedagógus hallgató Brunszvik Teréz neveléssel kapcsolatos írásaiból idézett részleteket, Lekics Evelin I. évfolyamos óvodapedagógus hallgató pedig egy népdalcsokorral örvendeztette meg a közönséget.

Papp Dóra fotói