Dr. habil Varga László dékán a Pedagógus Expo plenáris előadója

Huszonnégy ország kétezernél is több pedagógusának részvételével került megrendezésre - immár második alkalommal - „Élmény és Pedagógia” címmel a Pedagógus Expo a Budapest Kongresszusi Központban február 23-án. Négy teremben szakmai előadások, workshopok, tréningek, valamint két szinten szakmai kiállítók várták a pedagógusokat. Az előadók és a résztvevők – többek között - a szakmára váró új kihívásokról, a megváltozott társadalmi és technológiai körülményekre adott válaszaikról is beszélgettek. Az esemény egyik célja, hogy minél több innovatív megközelítéssel, módszerrel és eszközzel ismertesse meg a pedagógusokat.

A jeles szakmai fórum egyik plenáris előadója volt a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Kar dékánja, dr. Varga László egyetemi docens, aki „Nevelés és/vagy nevetés – humor a pedagógiában” címmel tartott előadást.  

A dékán előadásában kifejtette, hogy a humor életolajozó. Ha egy intézmény tudatosan a „nem rajtad, hanem érted, veled nevetek” eszméjét hirdeti, akkor a derű, a vidámság és a játék otthonává válhat.

A gyermekek értelmi és érzelmi képességeihez igazított pedagógiai humor bearanyozhatja dolgos hétköznapjainkat – nevelőét, gyermekét egyaránt. Kutatások támasztják alá, hogy a humorérzék a kreativitással mutatja a legkifejezettebb korrelációt. Teljesebb, hitelesebb személyiséget nevelhetünk, ha nyitottság, őszinteség és gyengéd humor jellemzi munkánkat. Ehhez azonban nekünk, nevelőknek is tanulnunk kell humorul.

A humorra azért is szükség van, hogy megtanítsuk gyermekeinket a stressz oldásának egy lehetséges módszerére, életszemléletük pozitívabbá tételére, olyan örömforrásra, amely különböző élethelyzetekben segíti a sikeres túlélést. A pedagógus habitusának, műveltségének, intelligenciájának és érzékenységének esszenciája a humor. Mi pedagógusok magunk is részesülhetünk a nevetés áldásos hatásából oly módon, hogy a nevetést pedagógiai eszközeink közé emeljük. A nevetés, a jókedv, ha őszinte, ránk is visszahat.

Az lenne jó, ha minél több intézményben karizmatikus vezetők és nevelők derűs aurája katalizálná a gyermek-derűt.

(Fotók: Engyel Gábor – facebook.com/engyelphoto)