Erasmus+ hallgatói beszámolók - 2019/20-as tanév

 

1.1 Ausztria - Eisenstadt

Galéria

"2019/2020 1. félévére négyünknek sikerült Erasmus ösztöndíjat nyernünk Eisenstadt Pedagógiai Egyetemére. Négyünk közül hárman csoporttársak vagyunk, a negyedik lány egy másodéves, szintén Angol specializációs lány. Eisenstadt csak néhány kilométerre van Soprontól, így mi nem vettük igénybe az ottani kollégiumi szállást. Más Erasmus-os diákoktól hallottunk néhány dolgot a kollégiumról, de csak is jókat. Tiszta, igényes, kellően felszerelt szállás volt szerintük. Felvett tanórákat idő közben módosítanunk kellett, az egyiket egy új szabály miatt, a másikat pedig saját elhatározásból. Az egyetem jól felszerelt, szép környezetben van, nagyon modern termekkel és épületekkel. A felvett órákat csak angol nyelven hallgattuk, kivéve a nyelv órákat, hiszen ott németül tanultunk. Az egyetem rendezett az Erasmus-os diákoknak ismerkedő napot 2 alkalommal is, továbbá kirándulásokat, ahol megismerkedhettük Ausztria művészetével. Betekintést nyerhettünk Bécsben a Belvedere-be, a Schönbrunn-i kastélyba és meglátogattuk a karácsonyi vásárokat is. Nyelvtudásunk az órákon tudtuk bővíteni, illetve feleleveníteni. Sok kommunikációs helyzet volt az órákon. A német nyelvórák teljesítése után, mindenkinek volt lehetősége az ÖSD-re jelentkezni, melyet a fogadó intézmény anyagilag támogatott is. Váratlanul ért minket, hogy máshogyan állnak az Erasmus-os diákokhoz, mint amit mi itthon megszokhattunk az egyetemen oktatóinktól. Nem tettek különbséget Erasmus-os és a kinti diákok között. Az elvárások is teljesen megegyeztek. Ilyenkor néhányszor nehézségbe ütköztünk, de végül meglehetett beszélni az oktatóval." - Bontó Petra, Győri Vivien, Nagy Réka, Pogonyi Lea

 

1.2 Ausztria - Graz

Galéria

"Az Erasmus + program lehetővé tette, hogy az őszi szemesztert Graz-ban töltsük. A város gyönyörű, tele különböző szórakozási lehetőségek és kulturális programok széles választékával. A helyi nevezetességeket mindenképpen érdemes megtekinteni, habár egy belvárosi séta során akarva-akaratlanul is belebotlik egy-egy látványosságba az ember (Schlossberg,Uhrturm, Oper, Murinsel, Jakominiplatz, Mariahilferplatz,Schloss-Eggenberg,Kunsthaus, Hauptplatz stb.) A kávéimádók számára jó hír,hogy több tucat különféle kávézó várja az arra látogatókat. Ezen felül a bulizni vágyóknak sem kell csalódniuk, hiszen a helyi szórakozóhelyek kapui előttük mindig nyitva állnak.  Egyetemisták számára kiváló hely nemzetközi kapcsolatok építéséhez, tapasztalatszerzéshez, idegen nyelvfejlesztéshez.

A város szívében, egy kollégiumban tudtunk szállást foglalni, ami az itthoni árakhoz képest sokkal drágábbnak bizonyult (283 €/hó),amit az elején nehezményeztünk. De amikor megláttuk a kollégiumot megértettük az okot. Minden ajtó chippel nyílt, külön mosdó és fürdőszoba tartozott a lakóegységhez, a konyhában mindenkinek saját szekrény volt kihelyezve, illetve igény esetén konditerem, zeneterem és egy „parti szoba” is a rendelkezésünkre állt. A kollégiumban rengeteg nemzetiség lakott, így lehetőségünk nyílt a különböző országokból érkező diákok szokásainak megismerésére.

Az egyetem egy régi stílusú, gyönyörű épületben található a belvárostól körülbelül húszpercnyi sétára.  Ugyan itt nem töltöttünk túl sok időt, mert az órák egy másik épületben voltak. A kurzusok érdekesnek bizonyultak, szinte minden angolul volt, ami az elején nagy nehézségeket okozott, de a félév végére belejöttünk. A tanárok és az Erasmus koordinátorok kedvesek és segítőkészek voltak. Bármilyen problémával fordulhattunk hozzájuk. Tanórák közül a 12 napos gyakorlat tetszett a legjobban. Sajnos nem óvodában, hanem iskolában kellett teljesíteni a gyakorlatot, de úgy gondoljuk, hogy fontos, hogy leendő óvodapedagógusokként tisztában legyünk az iskola gyermekek iránti elvárásaival, hiszen így tudjuk elősegíteni a gyermekek iskolaéretté válását. Másrészt a multikulturális nevelés fontosságát is megfigyelhettük, hiszen a gyermekek különböző nemzetiségűek voltak. Csodálatos volt az a pedagógiai hozzáállás, szeretet és elfogadás, amit az osztályfőnök tanúsított a gyermekek iránt, illetve a gyermekek egymás iránti tisztelete és elfogadása.

Az Erasmus koordinátorok és helyi diákok különböző programokat szerveztek nekünk. Például csapatépítő tréningeket (Welcome Weekend in Murau), városnézést, közös filmezést, korcsolyázást, részt vettünk a krampuszfutáson (helyi szokás), Szlovéniába utaztunk (Maribor), házi bulit szerveztek és még sorolhatnánk.  Az erasmusos csapat nagyon jól összebarátkozott. Mi két ukrán lánnyal, egy cseh fiúval és még egy magyar lánnyal kerültünk közel egymáshoz.

Az idegen nyelvet tekintve a német nyelvtudásunk nem sokat fejlődött, de az angolunk szerintem igen. Annak ellenére, hogy elsősorban a németet szerettük volna elmélyíteni. Mindezt leszámítva nagyon jól éreztük magunkat és életre szóló élményekkel gazdagodtunk. Csak ajánlani tudjuk az Erasmust." - Farkas Fanni, Horváth Brigitta, Varga Lívia

 

1.3 Ausztria - Linz

 

1.4 Ausztria - Szakmai Gyakorlat

 

2. Norvégia - Trondheim

Ambrus András élménybeszámolója:

3.1 Spanyolország - Tenerife

 

3.2 Spanyolország - Valencia

Galéria

"Erasmus Valenciában (2019. szeptember 4.- 2020. január 24.)

2019 tavaszán pályáztam meg és nyertem el az Erasmus mobilitási lehetőséget a Spanyolországi Valenciába. Hatalmas izgalommal vágtunk neki ennek a kalandnak szaktársammal, Kozma Máriával szeptemberben.

A repülőjegyet már elég korán, május környékén lefoglaltuk, viszont a szállás keresés már keményebb dió volt. Ugyanis nehezen találtunk jó árban levő, jó környéken fekvő és minden szükséges szolgáltatással felszerelt lakást, a kollégium lehetőségét elég hamar elvetettük, ugyanis 500 euró egy hónapban a díja. Végül is nem sokkal az indulást megelőzően megtaláltuk a tökéletes szállást, ami 240 euró volt plusz 50 euró a rezsi (amit nem használtunk el a rezsiből, azt kiköltözésnél visszakaptuk). A környék is remek volt, minden jól megközelíthető volt onnan busszal vagy egy kis sétával.

A város bővelkedik látnivalókban, többször is megnéztük a nevezetességeit, jártunk múzeumokban, rengetegszer úsztunk a tengerben, bicikliztünk az egész városon átfutó parkban vagy éppen a távolabbi tengerparti részre tekertünk le. Sohasem éltem még igazi nagyvárosban, ki is élveztük a remek lehetőségeit, mint például, hogy remek az infrastruktúra és a boltok csak egy sarokra vannak, egyedül az zavart, ami szerintem minden nagyváros velejárója, hogy piszkos néhány helyen. Ami még rendkívül tetszett, hogy különösen figyelnek a környezetvédelemre, a taxik és a buszok hibridek, szelektíven gyűjtik a hulladékot a gyorséttermektől elkezdve az iskolákig, a busz és metró bérlet is műanyag, újratölthető kártya formájában van jelen és rengetegen kerékpároznak a városban, kerékpár bérlő állomásokkal is gyakran találkozhatunk.

Az egyetem épületei a városban egy helyen, egy hosszú utcában helyezkednek el. Modern és más hangulatú épületekben folyik a képzés. A mi kampuszunkon külön épületben voltak a tantermek, a tornaterem, a menza és egy óriási és gyönyörű könyvtár is áll a hallgatók rendelkezésére, akik szívesen töltik ott az idejüket a tanuló helyiségeiben. A tanítási módszerek is különböznek a hazaitól, rengeteget kell dolgozni öt-hat fős csoportokban, ezzel az a céljuk, hogy felkészítsenek a jövőre, ugyanis a pedagógusoknak többen kell együttműködniük általában. Művészet, testnevelés és zeneórán vettünk részt, mindegyikről elmondható, hogy rendkívül gyakorlatorientált, rengetek új módszert tanultunk, bár nem biztos, hogy mindegyiket hasznosítani tudjuk, ugyanis tanítókkal voltunk mindig egy csoportban, de nagyon jól éreztük magunkat ezeken az órákon ugyanis rengeteget játszottunk, mókás feladatokat csináltunk. A koordinátoraink segítőkészek voltak, bármilyen problémával tudtunk hozzájuk fordulni, csak sajnos személyesen nehezen lehetett elérni őket.

Ami az étkezést illeti, általában főztünk, ugyanis így gazdaságosabb, de néha étteremben is jártunk. Az árak drágábbak, mint itthon, főleg a pékáruk és a hús, de így is nagyon jól tudtunk gazdálkodni az ösztöndíjjal.

Szórakozni és világot látni is tudtunk, amikor csak szerettünk volna. Nagy segítségünkre volt ebben a valenciai Happy Erasmus iroda, hétköznaponként hetente ismétlődő programokat, hétvégén különféle kirándulásokat, látnivalókat kínáltak városon belül és kívül is nagyon jó áron. Így tudtuk megnézni a különféle szórakozóhelyeket, barátságot kötni Európa szerte, sőt rengeteg Dél és Közép- Amerikai barátot is szereztünk, fejlesztettük a segítségükkel az angol és a spanyol nyelvtudásunkat. Többször kirándultunk, hegyet másztunk, úsztunk a tengerben, várat néztünk, Oceanograficban voltunk, vezetett városnézésen és állatkertben is jártunk.

A spanyolok elképesztően aranyosak és közvetlenek voltak velünk, nem számított, hogy nem beszélünk közös nyelvet, vagy tényleg éltévedtünk-e mindig volt valaki, aki örömmel segített nekünk, mondta az utat vagy éppen csak kedvesen odaszólt valamit. Sokkal lazábban veszik az életet, mint mi, délutánonként alszanak vagy kávézgatnak a barátokkal, esténként szórakozni járnak, vagy csak beülnek borozni, este tíztől kezdődik az igazi élet. Délutánonként családi összejöveteleket tartanak, rendkívül fontos számukra a család. A baráti táraságaik is öt főnél kezdődnek minimum. Szeretnek piknikezni télen-nyáron, ritkán látni padokat, ugyanis a földön ülnek az iskolában, az óvodában, az utcákon, igazából bárhol, ahol kedvük tartja ez érdekes volt számomra nagyon. Az óvoda is teljesen más, írni, olvasni tanulnak játékos keretben.

Mindenkinek teljes szívemből ajánlom ezt a programot, ugyanis nem csak világot látunk, tanulunk új ismereteket, szerzünk nemzetközi barátokat, fejlesztjük a nyelvtudásunkat, hanem rengeteget tanulunk egy új kultúráról, más látószögből látjuk a világot, önállósodunk is." - Pongrácz Petra

 

4. Románia - Kolozsvár