Hunyadi János Ösztöndíjas hallgató a Soproni Egyetemen

Abraham Sarah, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának elsőéves Kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója Hunyadi János Ösztöndíjban részesül a 2021/2022-es tanévben, amelyet külhoni magyar hallgatók számára írt ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésével. Még augusztusban a felvételt követően kellett egy esszédolgozatot benyújtania, melyben azt fejtette ki, hogy tanulmányait milyen módon fogja tudni hasznosítani Szlovéniában. Emellett az összes elnyert díjat, helyezést fel kellett töltenie a bizottság számára és a hivatalos adatbekérő dokumentumok után már csak várnia kellett az eredményre. 2021. október végén meg is érkezett elektronikus formában a jó hír: a Soproni Egyetemen egyedül ő kapta meg a neves ösztöndíjat. 

 

Sarah

Hogy kerültél a Muravidékről Sopronba, a Soproni Egyetemre?

A véletlen műve volt az egész, előtte a Maribori Egyetem Magyar Tanszékének magyar nyelv és irodalom szakára készültem. Gondolkoztam azon, hogy Magyarországon tanulok tovább, szerettem volna kipróbálni az itteni oktatási rendszert, megtapasztalni milyen is itt élni. Amikor interneten rábukkantam az egyetemre, azon belül is a kommunikáció szakra, szinte azonnal tudtam, hogy ez nekem lett kitalálva. Minden erőmmel azon voltam, hogy felvételt nyerjek, ami szerencsére sikerült is.

 

Van kötődésed már fiatalabb éveidből is a média világához? Honnan ered ez az érdeklődés?

A családi indíttatás megvan, hiszen édesanyám újságíróként dolgozik, így általa is megismerhettem a szakma fortélyait és érdekességeit. 12 éves koromban már az iskolaújság főszerkesztője voltam, címét “Tinita” (Tinédzser és Tinta), témáit egyaránt én találtam ki. Azt gondolom, színvonalas és érdekes diákújságot hoztunk létre, melyet a pártosfalvi iskola tanulói szívesen vettek a kezükbe, illetve szívesen csatlakoztak kezdeményezéseihez. Emellett a Muravidéki Magyar Rádió (MMR) ifjúsági műsorának, a Tini expressznek a műsorvezetője, míg a Hétköznapi Hősök kiadványnak a társszerzője (is) voltam.  2017-től pedig az MMR Hétvégi randevú műsorvezetője vagyok.  Ezek túl Gál Anasztázia “ Kitaposott utak a Muravidéken, A tökmag ereje” című dokumentumfilmjeiben rendező-asszisztensként dolgoztam.

 

A médiaszerepléseken túl tanulmányi versenyeken is helyt álltál. Milyen versenyeken szerepeltél?

Iskolai éveim alatt, amin csak tudtam indultam, szerepeltem.  Például minden évben megmérettem magam a Szúnyogh Sándorról elnevezett fogalmazási versenyen, melyen a gimnáziumi évem utolsó szakaszában ért az a megtiszteltetés, hogy elnyerhettem az első helyezést. Érdekes, hogy ekkor a versenyen két első helyezett is lett, az egyik a húgom, a másik pedig én. A másik fontosabb versenyem a magyarországi “Milyen jó, hogy itt vagyunk” film-és videópályázat volt, melyben a határon túli összetartozásról kellett rövidfilmet készíteni. Pár barátommal készítettük el a rövidfilmet, amely különdíjat kapott.

 

Ennyi verseny mellett hogyan tudtál teljesíteni az iskolában?

Maximalista vagyok, amit a környezetem sokszor szóvá is tesz. Rohanósak a napjaim, de szeretem ezt csinálni, jóleső érzés tölt el, amikor végzek a feladataimmal. Az általános iskolát kitűnő bizonyítvánnyal zártam, egyúttal polgármesteri elismerésben részesültem. Középiskolai tanulmányait 2021-ben fejeztem be a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában, szintén kitűnő érettségi eredménnyel.

 

Majd megérkeztél Sopronba, és rögtön egy pályázattal kezdted el az őszi szemesztert. Mire volt szükséged, hogy elnyerd a Hunyadi-ösztöndíjat?

Egy esszédolgozatot kellett megírnom, melyben kifejtettem, egyetemi tanulmányaimat hogyan érvényesítem majd Szlovéniában, a Muravidéken. Emellett pedig a szükséges dokumentumokat, egy kézzel írott önéletrajzot, valamint az iskolai éveim alatt elért versenyeredményeket kellett elküldenem a jelentkezéshez.

 

Marad időd a pihenésre, a kikapcsolódásra ilyen aktív életvitel mellett?

Minden napomat beosztom, és to-do-list formájában előkészítem a napirendemet. Így alalposan ki tudom használni a napjaimat. Természetesen ezeket úgy készítem el, hogy a hobbijaimra is maradjon idő. Az egészséges életmód és a tudatos életvezetés híve vagyok. Szabadidőmben szívesen olvasok, sportolok, tudatosan relaxálok, február óta pedig a TikTok-ra készítek videóanyagokat. Főként a mindennapjaimról, az egészséges életmódról, készítek tartalmakat. Nemrég elértem a 70.000 fős követői tábort.

 

Egy ilyen aktív személyiség, milyen fogadtatásban részesül? Az oklevelek, elsimerések, szereplések mellett kapsz-e kritikákat? Hogy fogadod ezeket?

A jól megfogalmazott és értelmes kritikákkal próbálok foglalkozni, mivel nagyon érzékeny vagyok erre, de azokat építő kritikaként fogadom.

 

Milyen terveid vannak a kommunikáció szak elvégzése után?

Ambiciózus vagyok, így több célkitűzésem van. Terveim között szerepel, hogy visszatérek a Muravidékre, de Budapest is a szemem előtt lebeg, mint karrierépítési lehetőség.

 

Milyennek látod Sopront?

Sopron az első pillanattól elvarázsolt. Sokkal közvetlenebbek, nyitottabbak az emberek, minden elvárásomat teljesítette a város. Én magam is sokat változtam ez alatt a pár hónap alatt, de azt érzem, boldogabb vagyok.

 

Büszkeséggel tölti el Sarah-t és egyetemünket is, hogy ilyen elismerésben részesült a Soproni Egyetem hallgatójaként. Sarah örömét fejezte ki, hogy tanulmányaiban segíti ez az ösztöndíj, melyet egy éven át biztosítanak számára.   

 

Gratulálunk az elért eredményhez és sok sikert kívánunk a további munkájához! 

Hunyadi János Ösztöndíj pályázati esszédolgozat

  

Várhelyi Vivien 

Kommunikációs és marketing asszisztens (Soproni Egyetem BPK)