Innovációk a pedagógiában - szakmai workshop pedagógusoknak és hallgatóknak

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán 2019. április 25-én került megrendezésre a XII. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferencia, „Nemzetközi neveléstudományi irányvonalak és dimenziók határok nélkül” mottóval. 

A rendezvény délutáni programjában 13 órától kapott helyet egy pedagógiai-szakmai innovációs workshop, melynek keretében az érdeklődők Dr. Nemes József (ELTE Informatikai Kar) előadásában megismerkedhettek az új oktatási kihívásokkal az ipar 4.0 koncepció kapcsán. A gazdaság/ipar átalakulása által megkövetelt tudás változásához ugyanis nélkülözhetetlen az oktatási rendszer szemléletváltozása és tananyagtartalmának átalakítása is.

Az előadáshoz kapcsolódóan került sor Nemes József és Barcza Attila könyvének bemutatójára is, amely a mindenki által közkedvelt játék, a LEGO alkalmazhatóságát mutatja be az oktatási-nevelési gyakorlatban.

A délutáni program folytatásában bemutatkoztak a veszprémi KÓDVETŐK Digitális Oktatási Műhely munkatársai, Pálmai Zita és Rosta Imre, akik bemutatták, hogy miként képes már egy gyermek is elsajátítani a számítógépes gondolkodás alapjait, miként lehet őket bevezetni a számítógép-használat, a szenzor programozás vagy a robotok irányításának világába.

Vendégünk volt az európai és hazai köznevelési intézmények együttműködését és közös projektek indítását támogató eTwinning program nyugat-dunántúli nagykövete, Kalocsa Ibolya is, aki bemutatta, hogy az óvodás kortól egészen a középiskolás korosztályig miként lehet a digitális eszközök alkalmazásával barátságokat kötni és együtt tanulni más nemzetek diákjaival és tanáraival.

Pedagógiai-szakmai innovációs workshopunk a kapcsolatok építésén túl a pedagógusok digitális kompetenciáinak fejlesztését és a digitális pedagógiai módszertár bővítését is támogatta, amely napjaink oktatáspolitikai célkitűzései között is jelentős prioritásokkal szerepel.

Galéria