Komolyzenével a felvidéki óvodásokért

Négy felvidéki magyar óvoda lehetett részese a magyarországi Camerata ART´issima kamarazenekar interaktív komolyzenei előadásának. A Mese és muzsika. A láda rejtélye című zenés darab során Wolfgang Amadeus Mozart figurája és Hamiska, a huncut hangjegyecske kalauzolta el a legkisebbeket a klasszikus zene világába.

A felsőszeli előadás során a művészek Mozart és Haydn darabjaira építve a 18.század rizsporos-parókás, térdzoknis, loknis ruhák világába kalauzolták el a kicsiket, akiket egy a muzsika által üzembe lendített, képzeletbeli varázslift repített el Mozart szalonjába. A Kis éji zene felcsendülésekor a gyermekek ösztönből tapsolni kezdték a ritmusokat, és táncra is perdültek minden alkalommal, amikor lehetőségük nyílt rá.

Karunk oktatója, Révész József szerint nagyon fontos, hogy az óvodások a népzenei alapokon, a körjátékokon, a kis énekeken kívül megismerjék az egyetemes zenei kultúra más szegmenseit is, mivel a klasszikus zene olyan értékeket ad át a gyerekeknek, amit nem lehet alábecsülni.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Horváth Szomolai Andrea