Kutatók Éjszakája 2017

Soproni Egyetem - Benedek Elek Pedagógiai Kar - Kutatók Éjszakája - 2017. szeptember 29.


A  Benedek Karon több programot  is meghirdettünk a  Kutatók Éjszakáján. Az érdeklődés változó volt. Meghirdetett rendezvényeink közül leginkább érdeklődést váltott ki, Dr. Molnár Katalin  - docens- gyakorlatorientált  programja, melynek témája, "A paraszti életmódban rejlő fenntarthatóság" volt, a következőkről szólt:

Mit tudott a természet- és környezetvédelméről a XX. század elejének embere. Ezt a tudást hogyan használta mindennapjaiban, eszközeiben. Mit és hogyan vehetünk át ebből a kultúrkincsből és hogyan közvetítsük azt?A programon 13 fő , érdeklődő, elevenítette fel gyermekkorát, párhuzamot keresve a különböző korosztályok élményei között. A falusi élet anyagi és szellemi értékeinek emlékeit jó volt együtt feltárni, keresve azokat a kötődési pontokat, amelyek a mai ember mindennapjait is színesítik, színesíthetik. Különösen az ünnepek, öltözködés, szórakozás, játék, gazdálkodás, étkezés, és a lakáskultúra érdekelte a résztvevőket. Jóízű beszélgetés, nosztalgiázás zárta az estét. Értékelték a résztvevők a régi eszközök bemutatóját, azt, hogy megnézhették, foghatták az akár 100 éves eszközöket.

Dr. Tauber Anna igen érdekes, izgalmas interaktív előadást tartott arról "Hogyan segíthetnek a művészetterápiák?" azoknak, akik segítségre szorulnak mindennapi kérdésekben,  valamint  milyen preventiv megoldást adhat a szociálisan vagy mentálisan hátrányos helyzetű fiatalok integrációjában. Kiemelte hogy a  terápiák preventív  alkalmazása megelőzheti a jelenlegi negatív társadalmi jelenségek továbbterjedése. Gyakorlatorientált foglalkozással színesítette előadását.

Dr. Kollarics Tímea előadásában, élménybeszámolóval egybekötve, a  különböző országok tanösvényeiről beszélt. Tartalmas és szép fotókat vetített hozzá.

Frang Gizella, nyelvi játékokkal, nyelvjárási szavakkal mutatta be és érzékeltette anyanyelvünk szépségét.

Összességében, a Kutatók Éjszakája megmutatta milyen széles érdeklődésűek, és kutatásokban különböző témával foglalkoznak oktatóink.

Köszönjük a megjelenteknek, hogy részt vettek ezeken az izgalmas előadásokon és oktatóinknak, hogy vállalták, bemutatták munkáikat, valamint a Don Bosco Szakkollégiumnak, hogy segítették a programot.

Dr. habil Bodnár Gabriella
egyetemi docens