Lengyelország – újratöltve

Az Erasmus+ oktatási célú személyzeti mobilitási program keretében 2018. június 4. és 8. között a lengyel Varmia-Mazúria Egyetemen (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski) oktatott Dr. Kitzinger Arianna.

Bár Lengyelország ismert és kedvelt célpontja a magyar utazónak, kevesen kalandoznak a közeli, s magyar vonatkozásokkal teli déli részeknél (Krakkó és környéke) távolabbra. Pedig érdemes, mert a Mazuri-tavak vidéke nemcsak egyedülálló természeti kincsekkel büszkélkedhet, hanem egy modern, 30 ezer hallgatóval és 17 karral (köztük erdészeti és pedagógiai) rendelkező egyetemmel is a régió központjában, Olsztynban.

Az egyetem pedagógiai karával több éves jó kapcsolatot ápol a BPK, hiszen jártak már itt oktatók, s az idei szemeszterben két benedekes óvodapedagógus hallgató is kint tanult. Oktatói látogatásként azonban ez volt az első ilyen jellegű szakmai út.

Oktatónk ezúttal PhD- és BA-hallgatóknak tartott előadásokat, illetve workshopokat. A témák a pedagógiai kutatásokban használt kvalitatív vizsgálati módszerek jellemzőit, azok feldolgozási lehetőségeit mutatták be, illetve a korai kétnyelvűség elméleti hátterével és gyakorlati megvalósításával foglakoztak. A hallgatók szívesen vetették össze a magyar és a lengyel doktori képzés rendszerét, és számos kérdést tettek fel a nyelvfejlesztés óvodai gyakorlatáról.

Az oktatót Dr. Monika Grochalska Erasmus-koordinátor fogadta, s a többnapos programot is ő szervezte, melyben a tanórák mellett helyet kaptak szakmai megbeszélések is Prof. Dr. Agnieszka Żytával, Dr. Katarzyna Ćwirynkałóval és Dr. Marcin Michalakkal. Az oktatók valamennyien kifejezték meggyőződésüket, hogy a kétoldalú kapcsolatok tovább mélyíthetők, s valamennyien lelkesen érdeklődnek a legközelebbi soproni Nemzetközi Hét iránt.