Madeira - a virágzó kapcsolat

A Benedek Elek Pedagógiai Kar képviseletében Dr. habil Varga László dékán, Némethné Gosztola Anita dékáni hivatalvezető és Németh Tamás Erasmus koordinátor az Erasmus+ mobilitási program keretében látogatást tett Madeirán, az örök tavasz szigetén. A Madeirai Egyetem Funchalon, a fővárosban található. Prof. Fernando Correia tudományos koordinátor segítségével tartalmas, mozgalmas programot sikerült összeállítani, amely egy egyeztető megbeszéléssel indult. Ezen tanárok, kutatók vettek részt. A program után a küldöttség meglátogatta az egyetem kampuszát a Penteada városrészben.

A konferencia napon Németh Tamás egyetemünk és a karunk rövid bemutatása után a mobilitási lehetőségekről, kiajánlott tárgyakról, pályázati adminisztrációs teendőkről tartott ismertetőt. Ezt követte Dr. habil Varga László előadása, mely több területet is érintett. Elsőként a "Miért is érdemes Sopronba jönni?" témakört járta körül, majd ezt a Benedek Kar részletesebb bemutatása követte. Dékán úr kitért képzéseinkre, kutatási területeinkre. Részletesebben a Neuropedagógiai Kutatócsoportról és kutatásairól beszélt. Az előadások végén a résztvevőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni.

Óvodai és iskolai intézmény látogatás is szerepelt az egy hetes programban. Érdekes volt látni a több tantárgyat kombináló portugál - matematika - testnevelés órát, illetve az informatikai eszközökkel támogatott - 2. osztályosoknak tartott - szociális ismeretek órát. A környezeti nevelés fontosságának bizonyítéka volt az a sok óvodai foglalkozásokon készített munka, amelyek a folyosók falain, lépcsőkön, termek falain láthatóak.

A Madeirai Egyetem vezetőivel is találkozott a soproni delegáció. Megállapításra került, hogy mindkét fél nyitott a nemzetközi együttműködés tovább fejlesztésére: az Erasmus KA1-es mobilitáson túl a lehetséges KA2-es projektekben is partnerként számíthatnak egymásra. Ana Natividade Carvalho pro-rector professzor asszony kifejezte szándékát az egyetemeink közti kapcsolat szorosabbra fűzésére vonatkozóan. Paula Barreto Mendonça Erasmus koordinátorral történt megbeszélés során áttekintésre kerültek a szükséges adminisztrációs lépések, mobilitási kedvet fokozó motivációs technikák. 

A 2019/2020-as tanévre hallgató és oktató is "bejelentkezett" Karunkra a Madeirai Egyetemről Erasmus mobilitás keretein belül.

Sok szeretettel várjuk őket.

Galéria