Magyar nyelvfejlesztés online

Az Oktatási együttműködések az AT-HU határrégióban_innovatív (BIG_inn AT-HU) Európai Uniós projektben Dr. Kovácsné Vinkovics Éva és II. évfolyamos német nemzetiségi hallgatói csoportja 2021. tavaszi félévében az ausztriai határmenti óvodákban, Haracsonyban (Horitschon) és Sopronkeresztúron (Deutschkreutz) a nyelvfejlesztő feladatát az újabb és újabb körülményekhez igazodva alternatív megoldással, az online tér adta potenciálokat kihasználva tudja teljesíteni. A lehetőségek hosszas mérlegelése és többszöri újratervezést követően a hallgatók a különböző projekttémákat (pl. mobilitás, kézműves mesterségek, természetes környezetünk, az erdő, stb.) egy-egy videófelvételben dolgozzák fel.

A BIG_inn AT-HU projektben kiemelt jelentőséggel bír a felfedező alapú és mozgásos tanulás, valamint a nyelvfejlesztés összekapcsolása, mely során a nyelvközvetítés a természettudományos és technikai kompetenciák fejlesztésével egészül ki. A hallgatók ennek megfelelően kísérletekkel, különböző mozgásformákkal, mesékkel, énekekkel, versekkel, barkácsolással fejlesztik az ausztriai gyerekek magyar nyelvtudását.

A videók rendkívül jó visszhangot kaptak nem csak a két határmenti óvoda gyermekei, hanem az Ausztriában magyar nyelvet fejlesztő pedagógusok, projektvezetők körében is. Ennek köszönhetően a témák videós feldolgozása nem csak az eredetileg tervezett két óvodába jutnak el, hanem Burgenland és Niederösterreich tartományok magyar nyelvet fejlesztő intézményeibe is.

A témafeldolgozások összeállítása Dr. Kovácsné Vinkovics Éva tanársegéd munkája, az élménygazdag, kreatív megvalósítás pedig a hallgatók érdeme, akik az online témafeldolgozással az élményszerű nyelvfejlesztés módszertanának intenzív gyakorlására kapnak lehetőséget.