MTMT-Kerekasztal

A Humántudományi Kutatóközpont (HK) szervezésében folytatódott a Publikációs kerekasztal elnevezésű sorozat, melynek második részére május 26-án került sor online.

Az előadó ezúttal Horváth Csaba, a SoE Központi Könyvár és Levéltár tudománymetria-szakértője és MTMT-adminisztrátora volt, aki interaktív módon mutatta be a jelenlévőknek a publikálás azon elemeit, melyek hozzásegítik az oktatókat a tudományos munka hátterében meghúzódó mérések és adminisztráció alaposabb megértéséhez. A bemutató az MTMT-ről adott rövid tájékoztatóval kezdődött, mely kitért a közlemények típusaira, besorolására és jellegére, részletesen tárgyalta az ún. MTMT-entitásokat, a külső azonosítókat, a tudományos és a teljes tudományos közlemények közötti különbségeket, a szerzők értékelési módjait. Az előadás a célközönségre való tekintettel a bölcsész- és társadalomtudományi folyóiratokat helyezte előtérbe, s tanácsokat adott a „Hol publikáljunk?” kérdésre, számba véve az akadémiai folyóiratlistás, illetve a Scopus által indexált folyóiratokat. Az előadó számos példával illusztrálta a folyóiratkeresés procedúráját hazai és nemzetközi folyóiratlisták elemzésével. A bemutató utolsó részében a hivatkozáskezelő szoftverek kerültek terítékre, melyek használatáról a résztvevők is megosztották tapasztalataikat.

Köszönhetően Horváth Csaba felkészültségének és türelmének, sok kérdést sikerült megvitatni a tudományos publikációk témakörében, melyek kiváló referenciaként szolgálnak az oktatók tudományos munkáinak elkészítésekor.   

 

Kitzinger Arianna

a HK vezetője