Nemzetiségi Ösztöndíjas Pedagógushallgatók II. találkozója a Parlamentben

2021. szeptember 22-én egyetemünk első, valamint másodévfolyamos nappali és levelező tagozatos német nemzetiségi óvodapedagógus hallgatói Hirschler Erzsébet tanárnő kíséretében Budapesten parlamenti találkozón vehettek részt. A rendezvény az Országház felsőházi üléstermében zajlott, ahol a rövid regisztrációt követően Ritter Imre német nemzetiségi képviselő köszöntötte az ösztöndíj programban érintett 7 nemzetiség résztvevőit. A találkozón a német, a szerb, roma, román, szlovén, szlovák és horvát nemzetiség volt jelen, az őket képviselők saját anyanyelvükön köszöntötték a vendégeket.

Ezt követően Soltész Miklós, Bódis József, Pánczél János, Schindler László és Weigert József tartott előadást a nemzetiségek szerepének, a nemzetiségi lét megőrzésének fontosságáról. Felhívták a figyelmet a német nemzetiségi pedagógus ösztöndíj igénylésének lehetőségére is, amely anyagi támogatást nyújt a hallgatóknak tanulmányuk folytatásához és segíti őket pályakezdésükben.

Öt nemzetiség képviseletében élvezetes, megható gyermekműsort is láthattak, hallhattak a résztvevő hallgatók és oktatóik, a nemzetiségi gyermekek népdalokat, valamint prózai műveket adtak elő saját nyelvükön, saját népviseletükben.

A rendezvényt végül Ritter Imre parlamenti szószóló zárta, majd a nagylépcsőnél közös fotózásra került sor. A nap végén állófogadással látták vendégül a megjelenteket, ahol lehetőség volt a látottak és hallottak megvitatására, a rendezvényen részt vevőkkel folytatott beszélgetésekre.

 

Beszámolót készítette:

Babai Zsófia és a II. évfolyamos hallgatók

 

Fotók az eseményről