Oktatónk a Komáromi Pedagógiai Napok előadója

A Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet oktatója, Dr. Tóth-Merza Katalin „A pedagógusok lelki egészségvédelmének lehetőségei” címmel tartott előadást a XXV. Komáromi Pedagógiai Napok rendezvénysorozat zárónapján.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya által rendezett ötnapos konferencia a nyugat-szlovákiai régió legrangosabb pedagógus-továbbképzésének számít. Az idei, jubileumi rendezvény fő témájául a szervezők a pedagógusok mentálhigiénéjét tűzték ki.

Dr. Tóth-Merza Katalin előadásában hangsúlyozta, hogy a humán szférában dolgozó szakemberek, köztük a pedagógusok mindennapi munkájuk során fokozott érzelmi és mentális megterhelésnek vannak kitéve, osztoznak a gyermekek pszichés, szociális, lelki problémáiban, ezért mentális egészségük védelme prioritás. A pszichés jóllét kialakításában kulcsfontosságú készségfejlesztés, társas támogatás és életmódbeli tényezők mellett a - stressz kezelésében hatékony - tudatos jelenlét technikák is helyet kaphatnak.