Online mesemondás a Fertőszéplaki Margaréta Óvodában

A pandémia alapjában változtatta meg életünket. Nagyon érzékenyen érintette a Gyakorlati Foglalkozás kurzust is, hiszen az óvodák zárva tartása miatt a személyes kapcsolattartásra nem volt lehetőség.

Fertőszéplakon, a Margaréta Óvodában jelenleg egy II. éves csoport végzi gyakorlatát. Az ovisok minden héten kaptak heti tevékenység ötleteket, melynek szerves részeként, a hallgatóknak lehetősége nyílt arra, hogy egy-egy meséről felvételt készítve legalább ezen a módon kapcsolatban maradhassanak a gyerekekel. Egy egyrészt jó lehetőségként kínálkozott a mesemondás gyakorlására, másrészt arra számítunk, hogy így kevésbé felejtették el a gyerekek a kisóvónéniket és a későbbiekben a kapcsolat (újra) kialakítása könnyebb lesz. A hallgatók közül Cseh Krisztina, Matuszek Virág, Lekics Evelin, Petrovics Nóra és Göller Erzsébet II. éves óvodapedagógus hallgató élt a lehetőséggel. A megbeszélt meséket videóra vették és azt a gyerekek hétről-hétre megkapták. Elmondható, hogy a hallgatók nagy örömmel vették a lehetőséget:

„Nagyon furcsa így mesét mondani, hogy nem figyelnek csillogó szempárok. Fontosnak tartom, hogy ebben a helyzetben adjunk élményeket, hiszen a gyerekeknek is nehéz ez az időszak. A történetet próbáltam színesíteni általam készített ujjbábbal és illusztrációval, hátha a gyerekek számára így képernyőn keresztül élvezetesebb.”

„Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy kapcsolatot teremthettünk ily módon a gyermekekkel. Miközben egy "kamerának" meséltem szeretettel gondoltam a kis Pipacs csoportunkra, elképzeltem a kicsik csodálkozó és csillogó szemeit és gondolatban köztük ültem. Remélem, hogy ez a valóságban is hamarosan megtörténik, mert már nagyon hiányoznak.”

„Nagyon hiányoznak már a kis ovisam, örömmel tölt el, hogy legalább így közvetetten, az online térben el tudtam őket repíteni a mesék varázslatos világába. Ebben a mindenki számára nehéz helyzetben, amikor zárva vannak az óvodák is próbálunk élményeket hagyni a gyerekek életébe, amelyekre majd szívesen emlékeznek vissza felnőtt korukban is.”

„Nagyon örültem amikor megtudtam, hogy van egy ilyen lehetőség, hiszen sajnos nagyon kevés időt tölthettünk az óvodában a gyerekekkel. Azon kívül, hogy egy jó gyakorlási lehetőség, legalább így, videón keresztül tarthatjuk velük a kapcsolatot.”

„Nagyon örültem annak a lehetőségnek, amelyet az óvoda ajánlott fel nekünk, hogy mesélhetünk egy általunk választott mesét a gyerekeknek. Azért is tartom hasznosnak ezt a kezdeményezést, mivel sajnos nagyon kevés időt tölthetünk a gyerekekkel, és személy szerint nekem néha egy kis gondot okoz a mesélés. Így lehetőségünk nyílt a gyakorlása is, valamit legalább így videón keresztül láthatnak minket a gyerekek. Ezért is örülök annak, hogy gyakorlatomat a Fertőszéplaki Margaréta Óvodában teljesíthetem, mivel óvodapedagógusunk mindig valami kreatív ötlettel áll elő.”

Révész József