Óvoda-iskola átmenet segítését szolgáló szakmai fórum a Benedek Karon

2018. május 16-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézményének kezdeményezésére és a Benedek Elek Pedagógiai Kar Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet oktatóinak közreműködésével indult el egy szakmai párbeszéd  az óvoda-iskola átmenet segítését célzó együttműködés témakörében. 

A rendezvényen soproni és Sopron környéki óvodapedagógusok, tanítók, a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai és egyetemi oktatók is részt vettek.

A fórum kezdetén az óvoda-iskola átmenetet könnyítő jó gyakorlatok bemutatására került sor. Elsőként Farnady-Landerl Viktória szociálpedagógus, pedagógia tanár az Ausztriában megvalósuló Fünf Plus programról beszélt, majd Schöll Krisztina, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanítónője innovatív megoldásokat mutatott be az óvodás gyermekek iskolába lépésének megkönnyítésére. A szakmai találkozó végén Frühwirthné Payrits Marianna, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézményének igazgatója és Kissné Dr. Zsámboki Réka egyetemi docens, óvodai gyakorlati képzés szakvezető kezdeményezésére a résztvevők megállapodtak a közös munka folytatásában, amelynek során kidolgozásra kerülhetnek olyan fejlődési mutatók, iskolaérettségi kritériumok, amelyek az óvodák és az iskolák által egyaránt elfogadott "közös nevezőként" szolgálhatják a további párbeszédet és együttműködést az iskolába lépő gyermekek érdekében az őket nevelő családok és intézmények között.