PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - „BULLYING – KORTÁRS ERŐSZAK”

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Kar Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete Pályázatot Hirdet

„BULLYING – KORTÁRS ERŐSZAK”

címmel középiskolai tanulók részére.


Az iskolai (kortárs) zaklatás súlyosan veszélyezteti az érintettek testi-lelki egészségét, emiatt kiemelten fontos a problémával foglalkozni. A kortárscsoportokon belüli erőszak a legkülönfélébb módokon tud megjelenni. Lehet fizikai (kínzás, bántalmazás), szóbeli (fenyegetés, gúnyolás, megalázás) lelki (megfélemlítés, kényszerítés, zsarolás, kiközösítés), vagy szexuális (kapcsolati, virtuális v. cyber) zaklatás. A fizikai térben lehet nyilvános, vagy zárt, direkt vagy indirekt. Ezek többnyire mégis olyan jelenségek, amelyek sokáig rejtve maradnak, így feldolgozásuk is problémássá válik.
Mi most lehetőséget szeretnénk adni Nektek, hogy a témával kapcsolatos gondolataitokat, érzelmeiteket kreatív módon kifejezhessétek. Álljunk ki közösen a kortárs erőszak ellen! Az erőszak nem egyéni probléma, tegyünk ellene közösen!
Várjuk alkotásodat. Ha van mondanivalód a témában, jelenítsd meg érzéseidet, gondolataidat akár grafikus, akár irodalmi, vagy dramatikus eszközökkel.
Nevezni egyénileg és csoportosan is lehet.
Nevezési kategóriák: (minden kategóriában kizárólag saját vagy közös elgondolásból született műveket várunk)
1. Grafika: szabad kézzel készített grafika, festmény vagy poszter A1-es méretben, szabadon választott technikával. Ebben a kategóriában, különösen kollázs vagy fotómontázs (poszter) esetén kiskorú személyt felismerhető módon ábrázoló fotót, képet a pályázat kizár.
2. Próza, vers: téma szerint a kategóriának megfelelő szabad műalkotás, egyéni stílusban.
3. Egyéb színpadi vagy dramatikus műalkotás: (ének, zene, tánc) 10-15 perc terjedelemben, amelynek bemutatására az eredményhirdetés napján kerül sor. Ez utóbbira csoportok jelentkezését is várjuk.
Egyéb információ a haasz.sandor@uni-sopron.hu email címen kérhető
Az elkészült művek hátoldalán, vagy külön mellékletben kérjük feltüntetni: a mű címét, a készítő(k) nevét, életkorát és a középiskola nevét. Színpadi műveknél a darab rövid írásos bemutatását, a szereplők számát és az eszközigény/technika megjelölését is külön kérjük.


Leadási határidő: 2020. május 15.
Beküldési cím: Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar 9400 Sopron, Ferenczy J. u. 5. „Kortárs erőszak” jeligére

Eredményhirdetés: 2020. május 29. (péntek) 11.00 óra
Helyszín: Benedek Elek Pedagógiai Kar, 9400 Sopron, Ferenczy J. u. 5.

A beérkező pályaműveket előzetesen egy szakmai zsűri értékeli (kivételt ez alól a színpadi művek alkotnak, melyeket a helyszínen zsűrizünk). Kategóriánkként az első három helyezett oklevélben és ajándékban részesül.
A helyszínen kiállításra kerülnek a legötletesebb művek.
Ha nem pályáztál, de érdekel a téma, gyere el és vegyél részt programjainkon is!

PROGRAMISMERTETŐ

9.00 - Köszöntő - Dr. Haász Sándor SOE-BPK egyetemi docens
9.15 - Irodalmi és színpadi pályaművek bemutatása, értékelése
11.00 - Eredményhirdetés (valamennyi kategóriában)
11.15 - 12.00 - Kiscsoportos interaktív beszélgetés (A beszélgetéseket vezetik: Dr. Tóth-Merza Katalin adjunktus, klinikai szakpszichológus; Fazekas Ildikó c. főiskolai docens, klinikai szakpszichológus, Dr. Józsa Éva egyetemi docens, drámapedagógus)