Pedagógus Expo hallgatói szemmel

Ambrus András, másodéves Angol nyelv az óvodában specializációs hallgatónk február 23-án Budapesten járt a Pedagógus Expón. Az egész napos eseményről így számol be:

Pontban 9 órakor érkeztem meg a Budapesti Kongresszusi Központba. A regisztrációt követően egyből a Pátria terembe siettem, ahol a Nyíregyházi Kerekerdő Óvoda óvodásai nyitották meg színvonalas műsorukkal az eseményt.

A megnyitó beszédek után Gyarmathy Éva pszichológus előadását hallgattam meg. Ezután Balatoni Kata vezényletével közösen (több ezer ember) énekeltünk, játszottunk. Utána egy kisebb szünet következett, így volt lehetőségem körbenézni a kiállítók között. Több mint 50 közül választhattam. Az Olifu fejlesztő játékok standjánál nagyon részletes leírást kaptam a legújabb játékokról, valamint óvodai kiegészítőkről. Legjobban a strapabíró kültéri játékaik tetszettek, amelyeket volt szerencsém tesztelés közben is látni, hiszen voltak gyerekek, akik kipróbálták azokat. A kiegészítők közül a törhetetlen ceruza és a környezettudatos filctoll tetszett a legjobban. Az Így tedd rá! standjánál végre sikerült megvásárolnom Balatoni Kata első módszertani könyvét. Az Angol kalauz kiállítói nagyon megörültek nekem, mert még nem találkoztak angolos óvó bácsival. Sokat meséltek nekem a továbbképzéseikről, programjaikról, céljaikról, valamint érdeklődően hallgatták, ahogy én mondtam el nekik, hogy a gyakorlati napomon milyen angol foglalkozást tartottam. Egy közös fotó és egy „névjegykártyacsere” után siettem vissza a Pátria terembe, ahol Dr. habil Varga László, karunk dékánjának előadását volt szerencsém meghallgatni. Dékán úr arról beszélt, milyen szerepet tölt be a humor a pedagógiában. Remek idézetetekkel tarkított előadását nagyon élveztem, sokat nevettem. A tanár úr után Balatoni Kata és Bajzáth Mária közösen tartott előadást a közösséghez való tartozás fontosságáról, valamint a tánc, az ének, és a mesehallgatás közben kialakuló közösségekről. Balatoni József (Jocó bácsi) sokat mesélt arról, hogyan tudta motiválni a gyerekeket az iskolában új, korszerű feladatokkal, projektekkel, ötletekkel. Történetek sokaságát mondta el osztálykirándulásokról, csapatépítő táborokról. A nap végén Böjte Csaba előadását néztem meg. Nagyszerű volt hallani, hogy milyen szeretettel beszél az alapítványról, a gyermekekről és Istenről.

Nagyon jól éreztem magam ezen a napon. Sok érdekes dolgot tanultam, hallottam és sok új embert ismerhettem meg. Minden hallgatótársamnak csak ajánlani tudom a Pedagógus Expót, hiszen a jövőben ők is pedagógusok lesznek, és szerintem hasznos lehet minél előbb bővíteni az ismereteinket az új dolgokról, innovációkról, szemléletekről.