Projektmegbeszélés Pápán

A "Curriculum for Cultural and Social Diversity in Preschool Education" Erasmus+ KA2-es nemzetközi projekt keretén belül a Benedek Elek Pedagógiai Kar és a Pápai Városi Óvodák képviselői tartottak szakmai megbeszélést február 21-én Pápán.

A találkozót előkészítve Dr. Kissné Zsámboki Réka tudományos és külügyi dékánhelyettes, Dr. Kitzinger Arianna egyetemi docens és Németh Tamás kari Erasmus+ koordinátor tanácskozott a BPK aktuális nemzetközi rendezvényeiről, így a tavasszal a Benedek Elek Karon megrendezésre kerülő 2. Erasmus+ Nemzetközi Hétről, az április 26-i XII. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferenciáról, valamint az említett KA2-es projektről. Utóbbin a BPK munkacsoportja a pápai óvodákkal szoros együttműködésben kívánja elérhetővé tenni nemzetközi szinten a pápai óvodákban megvalósuló sokszínű nyelvi és kulturális nevelés elméletét és gyakorlatát.

Pápán a küldöttséget Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák vezetője fogadta, aki először a Pápai Városi Televízióhoz kalauzolta a soproni vendégeket. A Városi TV minőségi felvételekkel járul hozzá a projekt sikeréhez azáltal, hogy megörökíti a multikulturális óvodai élet mindennapjait és ünnepi rendezvényeit, melyek majd „jó gyakorlatként” szerepelhetnek a projektben. A látogatás pápai óvodákban folytatódott, ahol előbb szűk, majd tágabb szakmai körben egyeztettek a résztvevők a közeljövő feladatairól. A Fáy András Lakótelepi Óvodában olyan gyakorlott, a kultúraközi kommunikációban jártas óvodapedagógusokkal lehetett megbeszélést folytatni, mint Csóka Anikó vagy Mészáros Andrásné Erzsébet, ugyanakkor öröm volt nemrég még benedekes angol specializáción végzett – immár – kollégákkal is találkozni, akik, mint Molnár Ibolya vagy Kovács Dalma, elhivatottan valósítják meg az óvoda magyar–angol két tannyelvű pedagógiai programját. A látogatók között szerepelt a másodéves Győri Vivien is, aki Angol nyelv az óvodában specializációs hallgatóként szakdolgozati kutatási témájának választotta a pápai multilingvális–multikulturális nevelést.

A KA2-es projekt következő mérföldköve – a folyamatos szakmai munka mellett – a júniusi projekttalálkozó, amelynek a Benedek Elek Pedagógia Kar ad otthont, s amelyre szlovák, bolgár és indonéz résztvevőket várnak a soproni szervezők.

Galéria