Régi, mégis Trendi

A fiatal felnőttek napjainkban nagy érdeklődést mutatnak a fenntartható élet iránt. Ennek egyik területe az öltözködés is, ami a legtöbb fiatal kedvenc területe. Sokan szeretnének egyediek, stílusosak lenni kevés pénzből. Hallgatótársaink tanáruk, Dr. Molnár Katalin docens asszony kezdeményezésére felfedezték szüleik régi, már használt ruháit, ezzel megmutatva, hogy nem kell új ruhákat vásárolni ahhoz, hogy divatosan öltözködjenek, s még egyediek is legyenek.

Ha otthonunkban kicsit körülnézünk, szüleink, nagyszüleink régi ruhatárában bizony találhatunk olyan darabokat, melyek megállják a helyüket napjainkban is. A régi ruhadarabokhoz érzelmek is kötődnek, hiszen nagy szeretettel hordták azokat az elődök. Jó alkalom ez arra is, hogy emlékeiket elmeséljék gyermekeiknek. Felemelő érzés, azt a ruhát hordani, amiben édesanyánk a saját gólyabálján tündökölt. Napjaink divatjában egyre jobban megjelenik a régi idők stílusa. Ilyen például a magas derekú, trapéz nadrág, ami „Régi mégis Trendi”.

Ne mindig csak a mait használjuk fel! Törekedjünk a fenntarthatóságra!

Kezdeményező tanár: Dr. Molnár Katalin PhD.

Hírszerkesztők: Horváth Georgina, Sabjanics Vivien, Mihályi Lilla


Interjú Dr. Molnár Katalin intézetigazgató asszonnyal hulladékcsökkentésről és divatról

 

Egy interjúban kérdeztük a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézetének intézetigazgatóját, Dr. Molnár Katalin docens asszonyt az újrahasznosítás jegyében megrendezett divatbemutatóval kapcsolatban.


A divatbemutató készítésekor a hallgatók hogy fogadták az ötletét?

A hulladékcsökkentési hét kapcsán azon gondolkodtam, mely területek lehetnek azok e témán belül, ami érdekelhet egy 20 éves fiatal felnőttet. Arra jutottam, ez a divat - így azt tártam eléjük: van-e édesanyjuknak olyan ruhája, amit ők is szívesen hordanak. És volt......ezen ötletből lett a Régi mégis Trendi divatbemutatónk.


Miért csak a 20-as éveiben járó fiatalokra fókuszál ez a téma?

... mert ezt a korosztályt tanítom, ismerem és ők járnak a felsőoktatási intézményünkbe!


Miért áll ez a téma közel Önhöz?

A divat témája általánosságban áll hozzám közel, édesanyám is divatosan öltözködött, gyermekkoromban is ezt láttam és azt, hogy saját magunk is készíthetünk ruhát, méghozzá egyedit. Soha nem szerettem, ha "szembe jött velem az a ruha, amit én is viseltem". Manapság mindenki arra törekszik, hogy egyéniség legyen, az öltözködésükben ezt már kevesen tudják megvalósítani. A saját stílus alakításához ismernie kell az embernek önmagát, kívül, belül! Ezért felel egy gyermek öltözködéséért az anya, a család, s ez a tanult minta lesz majd alapja a saját stílus kialakításának.

 

Hogyan népszerűsítené ezt más korosztályban?

Ezt manapság stílus-tanácsadásnak nevezik. Nem értek hozzá, azonban a különböző korosztályok sajátosságait ismerem. Hiszem, ha valaki megnézi a Régi mégis Trendi képsort kedvet kap, hogy ruhatárában kutasson, s a régit ma is hordja kis átalakítással, színesítéssel.

 

Ön is szokott-e otthon újrahasznosítani?  Ezen kívül (ruhák újrahasznosítása) hogyan törekszik még a fenntarthatóságra?

Ma az egyik legnagyobb problémának e téma kapcsán azt látom, hogy nem szükségleteink, hanem igényeink szerint élünk, s ebben óriási különbségek vannak. Családunk fenntartható életmódjához hozzátartozik a mértéktartás, a takarékoskodás, az újrahasználat és az újrahasznosítás is. Őrzöm a régit, különösen szép kézimunkákat, míves régi tárgyakat. Megbecsülöm az emberi munka eredményét: a házi ételt, a süteményt, a savanyúságot a gyümölcsöt és hazait veszek, mindenből, amiből csak lehet.


Az interjút készítették: Horváth Georgina, Sabjanics Vivien, Mihályi Lilla