Szabadidő- és játékpedagógia a szociálpedagógus képzésben

A Szabadidő- és játékpedagógia kötelező tárgy a szociálpedagógia szakos hallgatók képzési portfóliójában. A tárgy célja a játék, a szabadidő-szervezés és a pedagógia kapcsolatának megismerése, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, szervezéséhez készség és képességkialakítás.

A kurzus végére a hallgatók olyan tematikus, egymásra épülő programot szerveztek, mely a legfiatalabb korosztálynak, az általános- és középiskolás diákoknak vagy a fogyatékkal élő felnőtteknek kínált játékos formában, fejlesztő hatású tevékenységeket. A tematikus program feladatai Márton naptól az adventig tartó időszakot ölelte fel.

A program egy mozgással kísért népdallal kezdődött, majd ezt követte a lámpás készítés - mozaik technikával- majd puzzle kirakó következett. A foglalkozást társasjáték zárta. A társasjáték feladatai, a rejtett ablakokban lévő ismeretek átnyúltak a karácsonyi készülődés időszakára is.  A filcanyagból készül szív formájú karácsonyfadísz és a hallgatók által készített mézeskalács sütemény már az ünnep hangulatát idézte.

 

A tárgy oktatója Nmarné Kendöl Jutka

Dr. Molnár Katalin egyetemi docens, tantárgyfelelős mentorálásával