Szakmai gyakorlat Németországban

Máté-Schmid Alexandra vagyok, másodéves óvodapedagógus hallgató német nemzetiségi szakon. A Bajor-Magyar Fórum keretében ösztöndíjjal eltölthettem egy hónap gyakorlatot Németországban Feldkirchen-ben, az Arche Noah Közösségi Óvodában. 

Ez egy evangélikus óvoda, 4 vegyes csoport van benne. Én az egér csoportban voltam, ami 21 gyermekből áll 3-6 éves korig, köztük egy Down- szindrómás és egy SNI gyermek. Az igazgatónő és a három nevelőnő, akik a csoportban dolgoztak mindenben támogattak és nagyon jó példát mutattak nekem. Különböző foglalkozásokat tarthattam a gyerekeknek. Meséltem nekik ujjbábokkal és pálcika bábokkal, tartottam vizuális és ének foglalkozásokat és egy magyar beszélgetőkört, ahol magyar dalokat tanítottam a gyerekeknek és körjátékoztunk. Sokszor főztünk vagy sütöttünk a gyerekekkel. Hamar befogadtak és tevékenyen részt vehettem a mindennapos óvodai életben. Részt vettem többek között a külön zenei foglalkozásokon Filesch Zsuzsannával, egy szülői értekezleten és egy apa-gyermek napon, ahol lámpásokat barkácsolhattak Szent Márton napra.

Ez idő alatt egy magyar családnál laktam egy csodaszép házban, Vittek kirándulni vadasparkba, erdőbe, sörkertbe és piacra is. Nagyon megszerettem őket. Részt vettem velük egy fogadáson is október 24-én Münchenben Magyarország Főkonzulátusán.

Nagyon hálás vagyok, hogy bepillantást nyerhettem a bajor oktatási rendszerbe, ezáltal sok tapasztalattal és ötlettel gazdagodhattam.

Ez az egy hónap 100%-ig pozitív változást hozott az életembe. Köszönöm a lehetőséget.