Kifizetődik-e a szépség? – (Sz)ép testben ép lélek?

Kifizetődik-e a szépség? – (Sz)ép testben ép lélek?

2018. november 26. hétfő 16.00   

Benedek Elek Pedagógiai Kar, III. em. Brunszvik terem (tetőtér)

Prof. Dr. Héjj Andreas a Pécsi Tudományegyetem és a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzorának előadása a Benedek Elek Pedagógiai Karon.

Prof. Dr. Héjj Andreas, evolúciós pszichológus, vagyis az érdekli, hogyan befolyásolják mai viselkedésünket, ízlésünket azok az alkalmazkodások, amelyek sok ezer nemzedéknyi elődeink túlélését biztosították. A szépség, a vonzalom és a szerelem kialakulásának feltételeit a világ számos kultúrájában tanulmányozta. Az előadás röviden bemutatja, hogyan alakult ki szerelmi ízlésünk, és ennek alapján választ keres arra a kérdésre, mi várható a jövőben olyan „modern” társadalmi tendenciák tükrében, mint a többneműség, a plasztikai sebészet, vagy a cybersex. Az előadás címét az ihlette, hogy az Egyesült Államokban évről évre többet költenek a szépségsebészetre és a szépségipar termékeire, mint az egész észak amerikai földrész oktatására. Ezért érdemes utána néznünk:

  • Vajon megéri-e ez a hatalmas kiadás?
  • Honnan ered az egykor a túlélést biztosító szépérzékünk?
  • A burjánzó szépségipar csupán a gazdag Nyugat úri huncutsága vagy eredetibb, természetközelibb társadalmakban is találunk hasonlót?
  • Mennyiben találó Shakespeare megállapítása, hogy a szépség a szemlélő szemében lenne?
  • Vajon igaz-e a római közmondás egy hanggal megtoldott változata is: Szép testben ép lélek?
  • Végül, mi köze a szépségnek a férfiak és a nők féltékenységéhez?

Regisztráció ITT

Plakát