Szép magyar beszéd verseny

„Csupán légy jelen, ha szükség van Rád”

SZÉP MAGYAR BESZÉD verseny

2017. november 21.

A SOE Benedek Elek Pedagógiai Kar Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke a hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta november 21-én a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyt.  Az idei mottó M. Fehérvári Judit kortárs költő, író, publicista gondolatát vette alapul: „Ne kérdezgesd szüntelen Önmagad! Csupán légy jelen, ha szükség van Rád, s hidd el megszületnek azok az eddig megfogalmazhatatlannak tűnő szavak is!”

A megnyitón Dr. habil Varga László dékán kiemelte, hogy napjainkban az anyanyelvi-kommunikációs kompetencia, a beszéd kapcsolattartó ereje és jelenlétszerűsége, különösen a kisgyermeknevelők és óvodapedagógusok számára, alapvető fontosságú.

Dr. Molnár Csilla egyetemi docens történelmi visszatekintőjében elmondta, hogy 80 esztendővel ezelőtt, 1937-ben tartott előadást Kodály Zoltán a magyar kiejtés romlásáról.  Ebben Kodály kérte a MTA-t, hogy adja ki sürgősen a Magyar Kiejtés Szótárát. Javasolta az egyetemeknek, hogy fonetikailag iskolázott szakembereket bízzanak meg az egész egyetemi ifjúság beszédkultúrájának ápolásával. A tanárképző intézetek pedig a jelöltek számára kötelező alapos beszédművészeti kurzust tartsanak. Ezt követően – több sürgető felszólalás hatására – 1939-ben került sor az első szép magyar beszéd, helyes kiejtés versenyre.

Az idei versenyen 9 óvodapedagógus szakos hallgató vett részt: Barnafi Rebeka Krisztina, Cséfalvai Eszter, Ferencz Zsanett, Gyurácz Zsóka, Hodruszky Bianka, Maráczi Nóra, Mesics Rebeka, Szabó Bernadett, Szele Julianna Lívia.  

Először a szabadon választott szövegek bemutatására került sor a 20-21. századi magyar publicisztikai, esszéirodalomból, illetve szépprózából, melyet a kötelező szöveg követett, ez a tavaly elhunyt nagy magyar író, Esterházy Péter: A legjobb című írása volt.

A zsűri tagjai: Dr. Molnár Csilla egyetemi docens, Frang Gizella tanársegéd, Kloiber Alexandra doktorandusz.

A megmérettetés zárásaként a zsűri meghozta döntését.

1. helyezett: Szele Julianna Lívia II. évf. OP

2. helyezett: Cséfalvai Eszter III. évf. OP

3. helyezett: Maráczi Nóra I. évf. NOP

A díjazottak oklevélben és könyvjutalomban részesültek.

Gratulálunk minden résztvevő hallgatónknak!

Dr. Molnár Csilla
egyetemi docens