SZÜLŐK EGYETEME - „SZERESS, NEVELJ OKOSAN!” PROGRAM

1. A program leírása

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán 2018 októberétől nyitja meg kapuit a Szülők Egyeteme. A „Szeress, nevelj okosan!” mottóval meghirdetett program tudománynépszerűsítő céllal szólítja meg a Sopronban és környékén élő, gyermeket váró vagy kisgyermekeket nevelő családokat. Az országban - tudomásunk szerint - egyedülálló kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy a Soproni Egyetem és a Benedek Elek Pedagógiai Kar aktív és interaktív kapcsolatba kerüljön a városban élő családokkal, egyúttal szerves része legyen Sopron város közéletének és tudományos „vérkeringésének”.

A program keretében a gyermeket váró kismamáknak, szülőknek és nagyszülőknek október második hetétől november végéig lehetőségük lesz arra, hogy a pedagógus-jelölt egyetemi hallgatók részére meghirdetett kurzusokhoz csatlakozzanak, és vendég-hallgatóként részt vegyenek egy-egy érdekesnek vagy aktuálisnak tűnő nagyelőadáson. Az érdeklődők a részükre összeállított speciális órarendből tetszés szerint választhatnak a pedagógiai-pszichológiai tájékozottságot megalapozó és az általános műveltséget gazdagító tantárgyak közül (pl. Általános pedagógia, Általános és fejlődéslélektan, Szociálpszichológia, Neveléstörténet, Óvodapedagógia, Fejlesztőpedagógia, Népköltészet, Zeneirodalom), illetve bekapcsolódhatnak egy-egy alkalmazott szakterülethez kötődő, speciális ismereteket nyújtó kurzusokba is (pl. Pedagógiai pszichológia, Családszociológia, A játék pedagógiai feltételei, Óvodai zenei nevelés, Óvodai matematikai nevelés, A testnevelés alapjai és módszertana, Kisgyermekkori beszédzavarok, A korai fejlesztés módszerei, Informatika az óvodában). Az előadásokon való részvételt az egyetemi oktatók aláírásukkal igazolják egy, a vendég-hallgatók számára készült jelképes leckekönyvben.

Várakozásaink szerint a nagyközönség számára is nyilvánossá váló tudománynépszerűsítő egyetemi előadások segítséget nyújthatnak a kisgyermeket váró szülőknek és a gyermekeket nevelő családoknak abban, hogy tudatosabban élhessék meg a szülői szerepet és a pedagógusokkal együtt okosan nevelhessék legféltettebb kincseiket, gyermekeinket.

2. Órarend - 2018. őszi szemeszter

(Az előadások október 8-tól november 30-ig látogathatók. Október 29-től november 4-ig: Őszi Szünet)

3.  Várható témák - tantárgyak ismertetője

Itt található a tantárgyak ismertetője

4. Regisztráció

Regisztrációt követően a "Leckekönyv" átvehető Várhelyi Vivien program koordinátornál (fszt. 008-as iroda) Tel: 99/518-952. A Leckekönyvben az előadáson való részvételt az oktatók aláírásukkal igazolják.


Plakát