Vendégoktató Nyitráról a Benedek Karon

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemről fogadott vendégoktatót – Erasmus program keretében – a Benedek Elek Pedagógiai Kar Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete. Doc. PhDr. Jitka Rožňová, PhD a szlovákiai felsőoktatási intézmény docense, aki elsősorban a ’zsurnalisztika’ (újságíró) szakon tanít. Emellett pedig magyar írók munkáit fordítja szlovák nyelvre.

Először járt a Soproni Egyetem Benedek Pedagógiai Karán Doc. PhDr. Jitka Rožňová, PhD. „Szerettem volna megismerni Sopront, az itt élőket” - mondta a docens asszony, amikor utazása céljáról, választásának okairól kérdeztük. Szakmai életútjával kapcsolatban elmondta: mintegy tíz éve foglalkozik a tömegkommunikáció, a művészet és a reklám kapcsolatával. Kreatív írás kurzusokat visz, esztétikai alapismereteket, regionális újságírást tanít. Karunkon a Kommunikáció- és médiatudomány  szakos hallgatóknak tartott – elméletet és gyakorlatot – is magába foglaló kurzusokat. Ezen órák egyikén a könyv tömegkommunikációs szerepét, lehetőségeit boncolgatta, miközben önálló véleményalkotásra, munkára ösztönözte az első- és másodéveseket.  A docens asszony elárulta, ő még a könyvet fizikai valójában olvassa szívesebben. Egyúttal azt is elmondta, húsz éve műfordítóként is tevékenykedik - számos verseskötetet, drámát, regényt fordított magyarról szlovákra. „Nagy igény van a szlovák olvasók részéről a magyar irodalomra” – említette Doc. PhDr. Jitka Rožňová, akire idén még öt mű fordítása vár, így a soproni látogatás – reményeink szerint – feltöltődést, pihenést is adott számára, hogy feladatainak az elvégzését újult erővel folytathassa. Az interaktív foglalkozások keretein belül docens asszony megosztotta a hallgatósággal kutatási témáit, tapasztalatait is.  Kiemelte a média, a művészet és a reklámok kapcsolatának vizsgálatát, példának hozva a fotó szerepét, amely a reklámban nélkülözhetetlen elemmé vált.  Szemléletesen bemutatta napjaink reklámfotózásának előnyeit és hátrányait, és lehetőséget biztosított a kommunikáció szakos hallgatóknak a vizuális és verbális érvelés módozatainak gyakorlására.

A Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézet munkájának megismerése mellett Doc. PhDr. Jitka Rožňová megbeszélést folytatott Dr. habil. Varga László dékán úrral, ahol szóba került a két intézmény közötti további együttműködés lehetősége.

Dr. Molnár Csilla egyetemi docens

Kloiber Alexandra tanársegéd

Képek