XII. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferencia Karunkon

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara és a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara a korábbi hagyományoknak megfelelően 2019. április 25-én rendezte meg Sopronban a XII. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferenciát „Nemzetközi neveléstudományi irányvonalak és dimenziók határok nélkül” mottóval.

A konferencia fővédnöke: Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője volt.

A magyar, angol és német nyelven folyó konferencia legfőbb célja az volt, hogy a résztvevők számára betekintést nyújtson a legújabb hazai és nemzetközi neveléstudományi kutatási eredményekbe, az innovatív trendekbe és eljárásokba, támogassa az oktatói-kutatói generációk találkozását és párbeszédét, lehetőséget teremtsen új szakmai kapcsolatok építésére, illetve a bemutatott kutatási eredményeknek a pedagógiai gyakorlatban történő alkalmazására.

Az előzetes regisztráció alapján a rendezvényre 120 résztvevő érkezett. Szinte minden neves hazai felsőoktatási intézmény képviseltette magát, valamint számos európai ország egyetemeiről (pl. Lengyelország, Horvátország, Spanyolország, Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Ukrajna stb.) is érkeznek hozzánk oktatók, kutatók, pedagógusok. A rendezvény különlegessége, hogy az Egyesült Államokból és Thaiföldről is vendégül láttuk a korábbi szakmai kapcsolatok során megismert professzorokat és kollégáikat.

A délelőtti program plenáris előadói voltak Prof. Dr. Héjj Andreas, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar és a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzora, aki az eltérő kultúrák találkozása során kialakuló félreértések kreatív feloldásáról tartott előadást, valamint Prof. Dr. Kerekes Judit, egyetemi docens asszony, aki a The City University of New York egyeteméről érkezett. Előadásában az amerikai kora gyermekkori nevelés sajátosságait foglalta össze különös tekintettel a matematikai nevelésre.

A konferencia délutáni programja 14 szekcióban zajlott, amelyek keretében tudományos előadásokat, poszterbemutatókat és a köznevelési „jó gyakorlatokat” is hallhattak az érdeklődők többek között a pedagógia, pszichológia, szociológia, természettudományok, művészetek, sporttudomány, nyelv- és kommunikáció-tudományok, a pedagógusképzés neveléstudományi és történeti vonatkozásainak témakörében.

Galéria