Előadás a Benedek Karon a cukorbeteg gyermekek gondozásáról és neveléséről

2022. április 1-én tarott előadást Kiss Andrásné mesterpedagógus a Benedek Kar óvodapedagógus levelező tagozatos hallgatóinak az „Óvodapedagógus hallgatók felkészítése a cukorbeteg gyermekek nevelésére” címmel. 


Kiss Andrásné 2020-ban írta portfólióját az „Óvodapedagógusok felkészítése a cukorbeteg gyermekek fogadására” címmel, melynek témáját saját tapasztalataiból szerezte. Négy éven keresztül volt óvodapedagógusa egy 1-es típusú cukorbeteg kislánynak, s ez idő alatt fokozatosan sajátította el azon ismereteit, amelyek egy diabétesszel élő gyermek biztonságos ellátásához nélkülözhetetlenek. 2021. februárjában sikeresen teljesítette a minősítő eljárás követelményeit és ezt követően kezdett bele programjába, melynek célja a tapasztalatok átadása az óvónőknek, pedagógiai asszisztenseknek, dajkáknak és óvodapedagógus hallgatóknak is. A program fontosságát az is mutatja, hogy a 2021/22-es nevelési évtől minden óvoda és általános iskola kötelező feladata a diabéteszes gyermekek napközbeni ellátásának megszervezése, valamint egyre több az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált óvodások létszáma is.  

Az előadás során a szükséges ismereteken felül, a hallgatóknak lehetősége nyílt arra, hogy a vércukorszint mérő készülékeket és a cukorbetegséghez szükséges eszközöket is megismerhessék és tanulmányozhassák. 

 

Galéria