Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Hírek

Határon átnyúló tapasztalatcsere: fókuszban a gyógypedagógus-képzés

pozsonyi delegáció.jpg

A Pozsonyi Egyetemről érkezett háromfős delegációt láttak vendégül a Benedek Elek Pedagógiai Kar vezetői és a gyógypedagógia szak vezető oktatói május 16-án Sopronban. A határon túlról érkező delegációt prof. PaedDr. Darina Tarcsiová PhD., a pedagógiai kar tudományért és doktori képzésért felelős dékánhelyettese vezette. Dékánhelyettes asszonyt doc. PaedDr. Terézia Harčaríková PhD., a kar gyógypedagógiai tanszékének vezetője és Mgr. Nikoletta Szászová PhD hallgató kísérte el Sopronba.

Tovább

„Eszközök, melyek segítették szüleid tanulmányait”

 

slider05.15.jpg

Az „Eszközök, melyek segítették szüleid tanulmányait” című kiállítás nemcsak múltba tekintés, hanem inspiráció mindannyiunknak ahhoz, hogy folyamatosan fejlesszük az oktatási módszereket és eszközöket, hogy a jövő diákjai még gazdagabb, érdekesebb tanulási élményben részesüljenek – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a Benedek-kar pop up tárlatát dr. Nmar-Kendöl Jutka adjunktus.

Tovább

Párhuzamos szakmai tanárképzés a Soproni Egyetemen

parhuzamos_tanarkepzes.jpg

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara idén is várja az egyetem többi karán diszciplináris mesterképzésben vagy osztatlan képzésben tanuló hallgatók jelentkezését a párhuzamosan végezhető szakmai tanári (mérnöktanár, agrármérnöktanár, közgazdásztanár) tanulmányokra.

Tovább

Soprontól Csíkszeredáig

440986972_1208309693812179_5655762664437023781_n.jpg

Karunk két oktatója - Bolláné Hajdú Ildikó és Frang Gizella - Erasmus pályázattal utazott 2024. április 12-17. között Erdélybe, hogy a SOE BPK és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszék között a pedagógiai szakterületen végzett elméleti és gyakorlati kutató munka tapasztalatait kölcsönösen megismerjék, a tavaly felvett szakmai kapcsolatokat megerősíték, különös tekintettel a többségi- és a gyógypedagógia valamint a hagyományőrzés és az anyanyelv kutatási területein.

Tovább

Nézőpontok, narratívák, jógyakorlatok az óvodai ének-zenei nevelés módszertanában

VideoCapture_20240504-082748.jpg

„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt,
úgy tetszik, hogy máskor is voltunk itt..”

Az óvóképzés 125. évfordulójára rendezett emlékülés délutáni programjai között szerepelt egy ének-zenei nevelés módszertani kerekasztal-beszélgetés, melyre a Benedek-karon oktatott kiváló kollégáink voltak vendégeink: Bencsik Erzsébet nyugalmazott főiskolai adjunktus, dr. Tauber Anna és Dárdai Árpád nyugalmazott főiskolai docensek.

Tovább

Az ELTE BTK német nemzetiségi szakos hallgatóinak látogatása

babai.jpgAz ELTE BTK német nemzetiségi szakos tanár-, illetve BA-hallgatói oktatóik, Hornyákné dr. Huber Ágnes és dr. Müller Márta kíséretében tanulmányúton vettek részt Sopronban, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának oktatója, a német nemzetiségi óvodapedagógus szakirány felelőse, Babai Zsófia szervezésében. A tanulmányút célja az volt, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek a magyar-osztrák határ mentén élő németség nyelvébe és kultúrájába, valamint a német nemzetiség köz- és felsőoktatási intézményeinek működésébe.

Tovább

A 17. Képzés és gyakorlat konferencia a számok tükrében

001 (1).JPG

Dédanyáink, ükanyáink korába repülünk vissza az időben, ha elképzeljük, milyen régen is volt az, amikor 125 évvel ezelőtt, 1899-ben Sopronban megindult az óvópedagógus-képzés. Ez emberi léptékkel nézve sok idő, jelentős távlat a történelemben. Ehhez képest az idén 17. alkalommal megrendezett Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferencia még szinte gyerekcipőben jár, bár lassan-lassan átlépi a felnőtt kor határát.

Tovább

Kiemelkedő sportszakmai kitüntetésben részesült Dr. Simon István Ágoston

 

slider.jpeg

Az egyetemi sportélet területén végzett több évtizedes szakmai és vezetői munkásságáért a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Csik Ferenc Ezüstplakett elismerést adományozott dr. habil. Simon István Ágoston egyetemi docensnek, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar oktatási dékánhelyettesének. A díjat április 25-én ünnepélyes keretek között vette át Budapesten, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

Tovább

Kari Tudományos Diákköri Konferencia tavaszi fordulója

1000006094.jpg

A Kari Tudományos Diákköri Konferencia tavaszi fordulója 2024. április 22-én került megrendezésre a SOE Benedek Elek Pedagógiai Karon.

Tovább

Ötödik alkalommal indult nemzetközi hét a Benedek-karon

slider IWeek.jpg

Változatos, tartalmas programokkal, a Föld Napja alkalmából szervezett Botanikus kerti interaktív játékkal indult az ötödik alkalommal megrendezett Erasmus+ nemzetközi hét a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán.

Tovább

Oktatónk előadása a digitalizáció pedagógiai hatásairól

Bekecs7 slider.jpg

Kütyügenerációk - Digitális kultúra és óvodai nevelés a 21. században címmel tartott nagysikerű előadást Kissné Dr. Zsámboki Réka, Karunk tudományos és külügyi dékánhelyettese a 2024. április 4-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bekecsen megrendezett Óvodavezetők Országos Szakmai Egyesületének konferenciáján.

Tovább