Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A névadóra emlékeztek a Benedek Elek Karon

koszoruzas slider.jpg

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara minden esztendőben megemlékezik a névadó Benedek Elek születésnapjáról. Szerda délelőtt dr. habil. Varga László dékán ünnepi köszöntőjében kiemelte: a Benedek-kar közösségének egyik álma, hogy legalább szeptember 30-án minden magyar család üljön le este a „meseszőnyegre” és Benedek apó születésnapján élő mesét halljanak a gyermekek.

A pedagógiai kar épülete előtti Benedek-szobornál Németh Dóra Katalin tanársegéd emlékezett a 164 esztendeje, az erdélyi Kisbaconban született neves népmesegyűjtőre, íróra, újságíróra, politikusra, aki a gyermeknevelés terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Az ünnepi szónok megemlékezésében kiemelte, ne feledjük el, hogy oktatóként, pedagógusként hagyományőrzők vagyunk, és lehetőségünk van arra, hogy azokat az értékeket és történeteket, amelyek az identitásunk részét képzik, továbbadhassuk a legfiatalabb generációknak. A Kar nevében dr. habil. Varga László dékán, dr. habil. Simon István Ágoston oktatási dékánhelyettes a hallgatók képviselőivel koszorúzta meg Benedek Elek szobrát.

A Soproni Egyetem az ünnepi koszorúzás mellett szeptember 30-án, szombaton, a népmese napján egésznapos rendezvénysorozattal emlékezik a névadóra. A Botanikus kertben 10:00-18:00 óra között zajló HATalmás népmesenap főszereplője a születésnapos Benedek Elek hagyatéka. A kert 30 helyszínén zajlanak majd az ingyenes programok, lesz almáspiteverseny, de a Kisbaconból érkező facsemete, Elek apó almafájának elültetésére is várják - szombat délután - az érdeklődőket.  

Dr. habil. Varga László dékán a napokban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének 30. születésnapja alkalmából Újvidékre utazik, ahol a magyarországi és határon túli résztvevőknek az örök érvényű benedeki örökség tovább gondolására is felhívja a figyelmet.

Fotógaléria

Cikk nyomtatása E-mail