Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Bábpedagógia szakterület

Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés

babpedagogia_slider.jpg

Miért pont ez a szakirányú továbbképzés?

A bábpedagógiai képzés hiánypótló. A bábjátéknak, mint komplex művészetnek hatalmas potenciális lehetősége van a pedagógiai munkában, formálhatja és gazdagíthatja a felnövő nemzedéket. Szerepe van a közösségépítésben, lehetősége a kreativitás fejlesztésében, az érzelmi nevelésben, a felzárkóztatásban, az ismeretek mélyebb elsajátításában. Különböző művészeti ágak zene, tánc, vizuális művészetek, irodalom összekapcsolódnak a bábjáték műfajában. Népmeséink teljes világképet közvetítenek, a mondókák egy archaikus világ rendezettségét, egységét hozzák el nekünk. Mágikus erővel hatnak. Gyógyítják a lelket, ösztönzik az alkotóerőt. A képzés elvégzésével a hallgatók a bábpedagógia eszköztárát, alkalmazási lehetőségeit, a tárgyalkotás játékba transzformálódásának módjait, a bábcsoportok vezetésének módszertanát ismerik meg. A bábpedagógiai képzésen a pedagógusok megfelelő elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek ahhoz, hogy ezen a területen professzionálissá válva a bábos gondolkodás személyiségfejlesztő hatásával, az óvodában, iskolában  báb és a dramatikus játékokat szervezzenek és vezessenek.

 

Mit lehet ezen a szakirányú továbbképzésen tanulni?

Az elméleti és gyakorlati ismeretek szervesen összekapcsolódnak a szakirányú képzés anyagában. 
A pedagógusok megismerik az egyetemes és hazai bábjáték-történetet, a pedagógiai bábjáték történetét, hogy milyen szerepet foglal el a művészetpedagógiai képzések sorában és mindez milyen módszertani úton kapcsolható a pedagógusképzés munkájába. 
Megismernek új színházpedagógiai programokat, dramaturgiai ismeretekre, az egyszemélyes bábjáték dramaturgiájának ismereteire tesznek szert, megtanulják a szabályait, a lehetőségeit és pedagógusi munkában való alkalmazhatóságát. Műhelymunkákat és tervezői gyakorlat végeznek, a tervező munkától a készítésen át a játékig.

 

Általános tájékoztató

Az általános tájékoztató a kapcsolódó fájlok résznél letölthető.

 

Jelentkezési információk

Jelentkezési határidő 2023. augusztus 27.
Jelentkezés módja Online jelentkezés itt
Képzés kezdete 2023. október 01.
Képzés költsége 140.000 Ft / félév
Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. Hartl Éva
egyetemi docens
(+36 99) 518-605
Benedek Elek Pedagógiai Kar
Tanárképző Központ hivatalos email cím
Tanárképző Központ