Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Hitéletre nevelés az óvodában szakterületen

Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés

hiteletre_header.jpg

Miért pont ez a szakirányú továbbképzés?

Az egyházi óvodák száma örömtelien gyarapodik. Fontossá vált tehát olyan óvodapedagógusok képzése a katolikus óvodák számára, akik a hitéleti ismereteik és az elsajátított speciális módszertanok révén ezen óvodák szellemiségének megfelelően tudják végezni majd nevelő munkájukat. 
A Soproni Egyetem és a Brenner János Hittudományi Főiskola együttműködésével indult a Magyarországon eddig unikálisnak számító képzés, a Hitéletre nevelés szakterületen pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak, amely ötvözi az elvárt hitbéli jártasságot és szellemiséget az óvodapedagógussal szemben támasztott szakmai követelményekkel. 
A szak kuriozitása abban is megmutatkozik, hogy a tantervi hálóban szereplő teológiai témájú tantárgyakat a Brenner János Hittudományi Főiskola oktatói, a pedagógiai módszertani kurzusokat pedig a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának oktatói tanítják.
A hallgatók a végzettséget igazoló diploma mellé pedig igazolást (betétlapot) kapnak, amely megerősíti, hogy a végzett pedagógus alkalmas az egyházi óvodákban szükséges pedagógiai munkára.
A püspöki ígéret szerint az Egyházmegye anyagilag is támogatja majd az egyházi óvodákban dolgozó pedagógusokat tanulmányaik során.

 

Mit lehet ezen a szakirányú továbbképzésen tanulni?

A szakvizsgás képzésen az egyházi óvodákban történő nevelő munkához szükséges olyan hitéleti tárgyakat oktatnak a leendő óvodapedagógusoknak, mint a hittani alapismeretek, erkölcsi alapkérdések, egyháztörténet, liturgika, az egyház társadalmi tanítása. Az óvodapedagógia terén az ismereteket speciálisan bővítő módszertan, a keresztény természet- és környezetkép, a legendák és szakrális szövegek, a liturgikus zene elmélete és gyakorlata, a hitéleti nevelésben megjeleníthető drámajátékok valamint az egyház és média kérdésköre jelenti a kurzus sajátosságát. Természetes követelmény, hogy a hallgatók az óvodai gyakorlatot katolikus óvodai gyermekcsoportban töltik majd.

 

Általános tájékoztató

Az általános tájékoztató a kapcsolódó fájlok résznél letölthető.

 

Jelentkezési információk

Jelentkezési határidő 2023. augusztus 27.
Jelentkezés módja Online jelentkezés itt
Képzés kezdete 2023. október 01.
Képzés költsége 140.000 Ft / félév
Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. Frang Gizella
adjunktus
(+36 99) 518-948
Benedek Elek Pedagógiai Kar
Tanárképző Központ hivatalos email cím
Tanárképző Központ