Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Német nemzetiségi hallgatók a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola nemzetiségi napján

nemz_slider.jpg

2023. május 12-én a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola/Deutsche Nationalitätenschule Ödenburg szervezésében német nemzetiségi hagyományőrző nap került megrendezésre, melyen nem csak a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar első évfolyamos német nemzetiségi hallgatói, hanem a Soproni Egyetem Lewinszky Anna és Aranykapu Gyakorló Óvodák német nemzetiségi csoportjainak óvodásai is részt vettek.

A hallgatókat Babai Zsófia, a Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézetének oktatója, a Német nemzetiségi óvodapedagógus képzés felelőse készítette fel és kísérte el a programra. A hallgatók a program során lehetőséget kaptak pedagógiai és idegennyelvi kompetenciáik gyakorlati alkalmazására.  Az iskola diákjaival és a gyakorló óvodák óvodásaival játékos német nyelvi játékokat játszottak. A kommunikáció kétnyelvűen zajlott. A gyerekek a BIG_Inn projektjében kifejlesztett játékokat ismerhették meg és próbálhatták ki. Az óvodások rendkívül nagy érdeklődést mutattak, és nyitottak voltak az interaktív játékok alatt. A Bee-bot robotméhecske segítségével a gyerekek a programozás alapjait sajátíthatják el. Az eszköz alkalmas a társas kooperálás kialakítására, anyanyelvi és idegennyelvi kompetenciák fejlesztésére is. A Nyelvi Kincsek/Sprachschätze társasjáték több hétköznapi szituációban és témakörben négy nehézségi szinten aktiválja a gyermekek német nyelvi kifejezőkészségét és szókincsét.

Ezek a közös német nemzetiségi programok fontosak, hiszen közelebb hozzák a Gyakorló Óvodák és a Benedek Elek Pedagógiai Kar, valamint a soproni nemzetiségi intézmények pedagógusait és diákjait. A program különlegessége volt, hogy nem csak a helyi német nemzetiségi hagyományok ápolását kívánta előtérbe helyezni, hanem egy közös német nyelvű program keretében együtt játszhatott óvodás – iskolás – hallgató.

 

Pruzsinsky Réka-Babai Zsófia

Fotók

Cikk nyomtatása E-mail