Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Szakoktató alapszak

szakoktató04.png

Miért a Szakoktató alapszak?

Ha szívesen foglalkozol fiatalokkal, és fontos Számodra a szakmádban megszerzett tudás átadása, valamint érdekel a szakképzésben a gyakorlati tárgyak oktatása (pl. iskolai tanműhelyben, tangazdaságban, vállalatnál vagy vállalkozásnál, felnőttképzésben, felsőoktatási és szakképzési duális képzésben) akkor a szakoktató szakon a helyed.
2023 szeptemberétől új képzésként indul a szakoktató képzés a Benedek Elek Pedagógiai Karon. A képzés azonban nem újkeletű, hiszen előzménye a Soproni Egyetemen másfél évtizedig működő műszaki szakoktató szak volt, így tudásodat tapasztalt kollégáktól szerezheted meg, a Soproni Egyetem több Karának közreműködésével.

Mit tanulhatsz a Szakoktató alapszakon?

A képzés hat féléve során során alapozó természettudományos, gazdasági és humán, valamint a szakoktatói specializációnak megfelelő szakmai ismeretekkel gyarapodhatsz és fejlesztheted készségeidet, képességeidet. A képzés gyakorlatorientált, a szak tudásanyagának jelentős része a pedagógiai-pszichológiai és szakmódszertani ismeretekből épül fel. A szakmai és pedagógiai gyakorlat a szakmódszertanokhoz kapcsolódva, szakmai gyakorlóhelyen valósul meg (pl. iskolai, vagy képzőközpontban, tanműhelyben, tangazdaságban, vállalatnál, vállalkozásnál, felnőttoktatási, felsőoktatási és szakképzési duális képzési gyakorlóhelyen).
Felvehető specializációk: műszaki, agrár, szolgáltatási, üzleti.

Továbbtanulás és karrier lehetőségek

A szakoktató szak elvégzése után tanulmányaidat a szakmai tanár mesterképzésben folytathatod. Amennyiben nem szeretnél továbbtanulni, szakképző iskolákban, vagy vállalati képzőhelyeken tudsz elhelyezkedni, hiszen a végzettség elsősorban a gyakorlati szakmai tárgyak középiskolai/duális képzési tanítására jogosít fel. A diplomával továbbá felnőttképzésben is elhelyezkedhetsz, illetve olyan egyéb állások is elnyerhetők, amelyek ellátásához pedagógiai – pszichológiai ismeretekre van szükség.

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Dr. Kollarics Tímea
egyetemi docens
(+36 99) 518-310
Benedek Elek Pedagógiai Kar
Horváth Krisztina
oktatásszervező
(+36 99) 518-725
Benedek Elek Pedagógiai Kar