Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Vajdaságban tartottak előadást a Benedek-kar oktatói

ATI_9541.jpgIdén 24. alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát (ANYA). Az egyesület akkreditált, nyári pedagógusképzési programján előadóként vettek részt a Benedek-kar oktatói is.

A kéthetes program július 1-jén kezdődött Újvidéken. A megnyitó beszédek után az előadások sorát a Soproni Egyetem Benedek Elek Karának dékánja nyitotta meg. Dr. habil. Varga László az Alfa gyerekek az iskolában – a képernyő áldás vagy átok? címet adta prezentációjának. A példákkal illusztrált, humorral átszőtt előadásban a többi közt kiemelte, hogy a képernyő olyan, mint a fausti alku: egyszerre ad és vesz el, de nem egyenlő mértékben. A digitálisan intelligens felnőttek kiemelt feladata és felelőssége a limitált és szűrt eszközhasználat folyamatos kontrollja, különösen kora gyermekkorban. Az idegrendszer, a személyiség fejlődését a digitális eszközök túlzott és válogatás nélküli használata megzavarhatja és akár súlyos károkat okozhat - hangsúlyozta a dékán.
 
Az Apáczai Nyári Akadémián 5 képzési szekcióhoz csatlakozhattak a vajdasági pedagógusok. A Benedek-kar oktatói az Osztályfőnöki képzés - Biztonsággal és biztonságban – pedagógusok az online térben elnevezésű programban szerepeltek meghívott előadóként. A helyszín itt Temerin volt. Varga Lívia az online térben egyre gyakrabban előforduló abúzusról beszélt, kiegészítve narratívákkal, egyéni történekkel.  Mendéné Lajtai Krisztina mesteroktató, gyógypedagógus a digitalizációval összefüggésben fogalmazta meg iskolai tapasztalatait, illetve számos jógyakorlatot is mutatott a közönségnek. Kloiber Alexandra tanársegéd pedig az alfa generáció nyelvhasználatára, kommunikációjára helyezte a hangsúlyt előadásában.
 
Az ANYA programjaira közel 200 vajdasági pedagógus jelentkezett. Az esemény célja, hogy a közösség együtt legyen, hasznos és aktuális tudást szerezzen, fejlődjön, ismerje meg az új oktatási módszereket és trendeket. Van, aki már huszonnegyedszer vett részt az akadémia képzésein – említette Lukács Gabriella, a szervező Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.
 
A Benedek-kar oktatói között is vannak visszatérők, akik évek óta együtt dolgoznak a magyar nyelvű kisebbség tanáraival. A meghívott előadókat ugyanis értékelik a programok résztvevői, és így körvonalazódik majd a következő évi nyári akadémia programja.
 
Fotó: Lukács Áron, Vajdaság
 
ATI_9603.JPG
LUS_6809 copy.jpg
ATI_9624.JPG
ATI_9636.JPG
ATI_9621.JPG
ATI_9615.JPG
Cikk nyomtatása E-mail