Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Dr. Hartl Éva előadásával indult a Nyugdíjasegyetem új szemesztere

slider18.jpg

Óriási érdeklődés övezte a soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterének nyitóelőadását, amelyen dr. Hartl Éva, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar docense, az óvodapedagógus alapképzés szakfelelőse mutatta be a soproni óvóképzés 125 éves történetét a közgazdaságtudományi kar aulájában.

A program kezdetén prof. dr. Faragó Sándor akadémikus, rector emeritus, a programok főszervezője köszöntötte a közel 300 megjelent érdeklődőt, majd invitálta őket a Nyugdíjasegyetem 13. évfolyamának 25. jubileumi szemeszterének előadásaira. A Benedek-kar Neveléstudományi és Pszichológiai Intézetének egyetemi docense nem véletlenül választotta a Magból szárba szökkenj címet, hiszen a nevelés is ugyanolyan, mint egy kis növénynek az ápolása. Sopronban ez a kis magocska viszonylag korán elvetődött, a városban már 1838-ban működött kisdedóvó intézet. A Benedek-kar munkatársa előadásában archív felvételekkel és kordokumentumokkal gazdagon illusztrálva mutatta be a soproni óvóképzés történeti mérföldköveit. Mesélt személyes élményeiről és pedagógusi hitvallásáról, hangsúlyozva, hogy a gyakorlatorientált, családias képzés továbbra is meghatározó a folyamatosan fejlődő intézményben. Kiemelte, hogy míg az óvóképzés első éve 12 növendékkel indult, 1948-ig 650 óvónőt képzett az intézet, 1959 és 2023 között pedig már 11604, nappali és levelező tagozatos hallgató végzett a nagy múltú Benedek-karon.

Az előadás végén prof. dr. Faragó Sándor és dr. habil. Varga László dékán egy-egy virágcsokorral köszönte meg dr. Hartl Éva hiánypótló és élvezetes előadását.

FOTÓGALÉRIA

Cikk nyomtatása E-mail