Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Eredményes publikálás a nemzetközi tudományos életben

slider68.jpg

Eredményes publikálás a nemzetközi tudományos életben címmel tartott előadást karunkon Prof. Dr. Demeter Márton a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, az NKE Tudománystratégiai Központjának igazgatója, aki a Q1-es besorolású tudományos publikációk írásának és megjelentetésének avatott szakértője, számos nemzetközi mentorprogram kitüntetett vezetője.

Az előadó szép számú hallgatóság előtt vázolta a tudományos publikációk írásának és megjelentetésének élő nemzetközi gyakorlatát szemléletes példákkal illusztrálva azt a világ minden tájáról. Részletesen kifejtette, hogy a közelmúltban milyen – magyar kutatókat is érintő – változások történtek a nemzetközi publikációk világában. Párhuzamot vont az idegen nyelven történő publikálás nemzetközi gyakorlatában meghonosodott különböző kutatásetikák, - stílusok között, elsősorban az angolszász íráskultúrára irányítva a figyelmet.

Markánsan rámutatott a kutatásmódszertani ismeretek és azok alkalmazásának fontosságára, s több ízben hangsúlyozta az egyéni mentorálás elengedhetetlenségét, ami – szakértő módszertani és nyelvi segítséggel – komoly eredményeket hozhat a szerzők és az őket alkalmazó egyetemek számára.

A beszámolót élénk diszkusszió követte. A délután zárásaként Demeter professzor felajánlott egy jövőbe mutató partnerséget. Bízunk abban, hogy oktatóinknak a közeljövőben lehetősége nyílik a mentorprogram gyakorlatban történő alkalmazására.

Köszönjük az előadást!

GALÉRIA

Cikk nyomtatása E-mail