Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Képzeletbeli erdélyi utazás Bogdán Zsolt és a Kaláka segítségével

Kányádi est kép Kaláka és szakkoll slider.jpg

A Benedek Elek Pedagógiai Kar Don Bosco Szakkollégiumának huszonöt tagja úgy döntött, hogy október 24-én megnézi a Vannak vidékek című Kányádi-estet, melyen Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze mondott Kányádi-verseket, az 50 esztendeje alakult Kaláka együttes pedig a megzenésített verseket énekelte. Műfaja szerint a műsor szcenírozott, zenés irodalmi est, melynek szerkesztő-rendezője Kőváry Katalin. A rendezőnek köszönhetően a színpad állandó mozgásban volt, a kevés díszlet az intimitást és a versek erejét volt hivatott emelni, a dramaturgiai felépítés pedig az élet ívének és a történelmi áthallásoknak is lehetőséget adott.

A történethez hozzátartozik, hogy – saját elbeszélésük szerint, s a Kaláka törzsközönsége által is bizonyíthatóan – a Kaláka számára a nyolcvanas évek óta nincs koncert Kányádi-dal nélkül. Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. A soproni esten is elhangzott az Elveszett követ, a Faragott versike, az Alma, alma, a Valaki jár a fák hegyén, a Dél keresztje alatt, a Két nyárfa, a Kuplé a vörös villamosról, az igazi „kalákás”, népzenei alapokból induló, de a versek mondanivalója vagy stílusa alapján más műfajok felé is nyitó muzsikával, mely egyszerre adott keretet, ívet a versek sorának és a zenei építkezésnek. A közönség oly’ módon is részesévé vált az estnek, hogy alkalmanként együtt énekel/het/te a színpadon megszólaló, ismert versfeldolgozásokat.
 
A zenés, irodalmi est nem egyszerű szórakozás volt, hanem a benedekes hallgatóknak tanulás is, hiszen a hallottak mind felhasználhatók az oktatásban, később pedig az óvópedagógusok, kisgyermeknevelők, szerkesztő-riporterek szakmai munkájában. A repertoárban szereplő megzenésített versek egy része már ismert volt a diákok előtt, hiszen a felsőbb évesek Beszédművelésen (anno) tanulták, az újak pedig ‒ többek között ‒ a Gyermekirodalom kapcsán is találkozhatnak velük. Emellett az erdélyi színművész kiejtése a székely nyelvjárást idézi, vagyis a nyelvjárási hangokkal is autentikus forrásból ismerkedhettek meg.
 
Mindehhez ráadás, hogy a Munkácsi teremben éppen Gyulai Líviusz Kossuth-díjas, szintén erdélyi származású grafikusművész kiállítása volt, így az egyszerre a szünetekben megtekinthető tárlat a zenés irodalmi esten díszlet is volt.
 
Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy az esten való részvétel komplex hatású volt. A hallgatók csillogó szeme, s a másnap az egyetemen elmesélt élmények bizonyítják, hogy a szakkollégisták jól választottak, amikor a Kányádi-estre szavaztak. Egyúttal a Don Bosco Szakkollégium köszönettel tartozik a Liszt Ferenc Művelődési Központnak, illetve az Alapítvány a Soproni Főiskoláért alapítványnak a belépőjegyek árához adott támogatásért, a Kalákának pedig a csodálatos esten kívül a közös fotóért!

Dr. Frang Gizella
Cikk nyomtatása E-mail