Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Német est kempteni hallgatókkal

Deutscher Abend mit Studentinnen aus Kempten

kemp_slider_1.jpg

A Német nemzetiségi óvodapedagógus szakirány I. és II. évfolyamos hallgatói március 27-én német nyelvű programon vehettek részt a Kemptenből érkezett, gyakorló óvodánkban szakmai gyakorlatot végző hallgatókkal, Sophieval és Verenával.

Az est keretében Sophie és Verena prezentációs előadásban mutatták be Sopron testvérvárosát és a Kempteni Szociálpedagógiai Akadémiát, ahol óvodapedagógus tanulmányokat folytatnak. Az előadásukban új országismereti információkat hallhattak karunk hallgatói többek között a németországi óvodapedagógus képzéssel kapcsolatban. Előadásukból megtudhatták, hogy a németországi óvodapedagógus nem felsőoktatási szinten működik, a képzés négy éves, és Bajorország volt az utolsó németországi tartomány, ahol az ötéves képzésről a négyéves képzésre áttértek.

Az est folyamán az I. évfolyamos német nemzetiségi hallgatók a magyarországi húsvéti és pünkösdi szokásokról meséltek a német hallgatóknak.

A II. évfolyamos hallgatók bemutatták az egyetemet, a karunkat, valamint a szakmai gyakorlatot, melyben rövid videófilmet is láthattunk a gyakorlatból.

Az előadásokat jó hangulatú közös táncolás követte, a német hallgatók magyar néptáncokat ismerhettek meg, többek között a csárdást, melyet a német nyelv Tschardas néven ismer, és amely eredetileg a szerb-horvát csardak (katonai őrtorony) szóból származik. Táncként pedig népi elemekből alkotott magyaros társastánc, amely a 19. század elején kapta elnevezését a csárdáról, a népi vigasságok jellegzetes színhelyéről.

Örülünk, hogy ismét fogadhattunk hallgatókat Németországból. Szeretettel várjuk őket legközelebb is egyetemünkön!

Es freut uns, auch heuer Studentinnen aus Kempten kennengelernt haben zu können.

Wir freuen uns auf weitere Studierende aus der Partnerstadt von Ödenburg/Sopron.

Babai Zsófia

Német nemzetiségi szakirányfelelős

Fotók

kemp_slider_2.jpg

Cikk nyomtatása E-mail