Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Nemzetközi Kora Gyermekkori Konferenciát tartott a Benedek Elek Pedagógiai Kar

Konferencia0419BPK.png

Európa nyolc országából voltak jelen április 19-én a Nemzetközi Kora Gyermekkori Konferencián, amelyet a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottság Nőtörténeti és Neveléstörténeti Munkabizottsága közösen szervezett. Az eseményt prof. dr. Alpár Tibor innovációért és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, dr. habil. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, valamint dr. Patyi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottság Neveléstörténeti Munkabizottság elnöke, egyúttal a konferencia társelnöke nyitotta meg.  

 
A konferencia délelőtti plenáris előadója volt prof. dr. Simonetta Polenghi, a Milánói Katolikus Egyetem pedagógiatörténeti professzora. Kutatói, oktatói feladatai mellett mesterképzések szakfelelőse, a Pedagógiai Tanszék igazgatója. 2022 óta pedig részt vesz a Magyar Akkreditációs Bizottság munkájában, ő az egyik felkért külföldi bírálója a neveléstudomány és a pedagógiatörténet területén benyújtott egyetemi tanári pályázatoknak.  Online, angol nyelven tartotta meg előadását “Early childhood education and care between the 19th and the 20th century” címmel.  
 
A rendezvény második plenáris előadója volt dr. habil. Virág Irén, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógia Tanszékének vezetője, a Neveléstudományi Intézet igazgatója. Kutatási területei: neveléstörténet, pedagógusképzés, alkalmazott pedagógia egyes területei.   Aktív szereplője a hazai tudományos életnek, számos tudományos és szakmai szervezet tagja vagy elnöke, így a Magyar Tudományos Akadémia Neveléstörténeti Albizottságának, a Magyar Akkreditációs Bizottság Pedagógiai Szakbizottságának, a Nevelésfilozófiai és Pedagógiatörténeti Munkabizottságnak. Egyúttal elnöke a HERA Egri tagszervezetének, ezen belül a Neveléstörténeti Szakosztálynak, továbbá tagja a “World Council of Comparative Education Societies” világszervezetnek.  Az április 19-ei kora gyermekkori konferencián “Kisgyermeknevelés és gondozás 19. századi forrásokban” címmel tartott előadást.  
 
A délelőtti programokat követően, a konferencia tematikájához kapcsolódva, a regisztrált részvevők tartották meg előadásukat. A nyolc szekció munkáját összegző vita zárta. 
 

Németh Dóra Katalin képei

Molnár Máté képei

SopronMédia tudósítás

 

Cikk nyomtatása E-mail