Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Nézőpontok, narratívák, jógyakorlatok az óvodai ének-zenei nevelés módszertanában

VideoCapture_20240504-082748.jpg

„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt,
úgy tetszik, hogy máskor is voltunk itt..”

Az óvóképzés 125. évfordulójára rendezett emlékülés délutáni programjai között szerepelt egy ének-zenei nevelés módszertani kerekasztal-beszélgetés, melyre a Benedek-karon oktatott kiváló kollégáink voltak vendégeink: Bencsik Erzsébet nyugalmazott főiskolai adjunktus, dr. Tauber Anna és Dárdai Árpád nyugalmazott főiskolai docensek.

A meghívott vendégekkel a jelenlévő hallgatóink és külföldi vendégeink számára Árvayné dr. Nezvald Anett adjunktus beszélgetett az ének zenei nevelés múltjáról és jelenéről, a folytonosságról, a hagyományok tiszteletéről, a megújulásról. Mit tartottak fontosnak akkor, mi lehet motiváló a mai fiatalok számára a zenei nevelés területén ma? Az országosan és számos külföldi versenygyőzelemmel bíró akkori kórusélet, az énekes népi játékok varázsa, a ritmusjátékok sokszínűségének lehetőségei, ezen személyiségfejlesztő játékok élményszerű átélése és átéletetése mind-mind szerepelt a témák között. A vendégekkel felidézték az elődök – Törzsök Béla, Kovács Sándor, Nagy Alpár – fáradhatatlan és magas színvonalú tevékenységét is, a közelmúltban elhunyt Fodor Gábor emlékére pedig felhangzott az általa oly kedvelt Orff Tapsrondó.
 
„Járd ki lábam járd ki most..” címmel a programot olyan közös körjátékkal zárták, amiket hajdanán itt, a Benedek-karon maga Forrai Katalin játszott az akkori "gyakorló óvodásokkal" egy-egy módszertani bemutató alkalmával.

Köszönjük az élményt!
 
20240424_155003.jpg
VideoCapture_20240504-082809.jpg
Cikk nyomtatása E-mail